Hrdinové, vzory, inspirace a světlá strana síly

avengersZnovuobrození filmů s tématikou hrdinů s nadlidskou silou a všemožnými schopnostmi je skvělou záležitostí jak pro marketing, tak ale i pro nás všechny. Tyto postavy jsem měl rád vždycky a stejně jako mě, jistě tyto postavy přivedli k zvedání vah, ke svalům, lepším dovednostem, k tréninku. Tedy k celkovému zlepšování sebe sama. Právě proto jsem tyto motivy dal do zpracování nového webu našeho centra CORE GYM, kde podobné obrazy také visí. Jako jistě mnozí jsem v 90tých letech vyrůstal na filmech s Arnoldem, Stallonem, Star wars, supermana a nesčetného množství animovaných i filmových postav. Miloval jsem jejich dokonalost, komplexnost, sílu a neuvěřitelné schopnosti ( jako třeba vypít po ránu syrová vejce J))) . Je jistě skvělé, když vás něco nakopne k tomu, mít víc energie či být lepší, ať je to takovýto film, rocková muzika či silné kafe. Bruce lee napsal „stanete se tím, nač myslíte“ a to s tímto souvisí.

Trochu bych to ale zkusil vtipně a s nadhledem rozebrat. Totiž i toto spojování a propadnutí těmto postavám beru s nadhledem, beru vše logicky dle toho, že jsou to filmy, krásné mýty. Co je však na tom zajímavé a pozitivní je to, že jsou to vzory, že nás to může někam vést a taky nás to vede k zamyšlení. V mnoha těchto mýtech a fantasy filmech či komiksech je i totiž mnoho moudrosti.

Zamyslet se třeba můžeme nad tím, že každá postava má svoje velké přednosti i slabiny, Hulk je obrovsky silný a výbušný, ale takový nemotorný hromotluk. Thor je bez kladiva uplně vyřízený, tak podobně i Captain Amerika bez svého štítu. Zato je však obrovsky rychlý a mrštný. Mistr Yoda ze star wars se nám zdá jako malý slabý ošklivý skřet, ale své malé výšky dokáže využít a navíc dokáže využít i své psychické „vnitřní síly“ tak, aby zvítězil. Spider man bez svých pavučin a gymnastických schopností je stále pouhý mladý slabý usmrkanec, kterého by Hulk rozválcoval na celé čáře. Takto bychom mohli vybíratimagesKA3XCZKC jednotlivé postavy a hádat se, která by kde v čem vyhrála a v čem by byla lepší. Podobou debatu vedu se svým 8letým synem celkem často.

Jaký je z toho však závěr? Všichni jsme jedineční, všichni jsme jiní, ale každý máme jak vrozený či vypěstovaný talent pro určité činnosti. Dnes se mnozí snaží pěstovat určitou komplexnost, ale talent je však celkem důležitý aspekt v našem životě i sportu. Talent je však to, co bychom měli v sobě rozvíjet a pěstovat do možného maxima. Neříkám být v ostatních věcech být ztracený, ale častý důraz na obecnou komplexnost je často spíše ke škodě, než k užitku. Často to může vést jak k tomu, že člověk nebude dobrý v ničem a na druhé straně to může vést ke zranění. Zkrátka tlačení svého těla i psychiky někam, kde na to zkrátka nemáme. Už podle pohledu a základních schopností můžete rozpoznat, jestli bude někdo dobrý v tlaku či tahu nebo ne. Stejně tak, jestli někomu půjde pilates nebo zumba. Neberte to doslovně, já jsem třeba rozhodně jeden z nejlepších nafouknutých disko tanečníků J)). I když to nemůžeme brát doslovně, v základě máme všichni vrozené dispozice k určitým činnostem, máme určitý somatotyp, máme určité zděděné geny, máme z našeho dětství vypěstované dovednosti. Vždycky mě šli humanitní předměty a matematika pro mě byla španělská vesnice. Proč bych se měl do toho tlačit, když mi images9TIZL16Gk životu stačí základy? Mnozí kouči, když si vybírají někoho do mužstva, vybírají již od dětství ty, kteří dle nich i mají vůbec šanci být v tom sportu nejlepší.

Co si tedy z toho vzít? Najděte svůj talent a pěstujte ho. Být dobrý ve všem znamená nebýt dost dobrý v ničem. Buďte silný jako Hulk, ale zkrátka budete i trochu robustní a něco jinde ztratíte. Buďte skvělý ve zvládání svého těla a gymnasta jako spiderman, ale přirozeně nezvednete nad hlavu kamión či 20 patrový dům. AŤ jste ten či ten, nebudete v tom druhém také k zahození, ale nesnažte se být ve všem skvělý a dokonalý. Dokonalost nemají ani tyto postavy a zbytečně budete přicházet o svou jedinečnost. Mimochodem, nikdo z nás není dokonalý a každý máme na svém těle i neduhy či chyby, s kterými jsme nuceni se potýkat celý život.

Co je zajímavé i trochu depresivní je to, že každý kdo se přede mě postaví a mám ho trénovat je trochu jiný. Co bude pasovat na 3-4 před ním, u něho nefunguje.Tím se dostáváme k dalšímu tématu, k funkcím. Mnoho těchto postav má nějaké neobyčejné schopnosti, které dokáží využít. Mnozí jako třeba Iron man či spider man či bat man, je neustále vylepšují. Jak jsem řekl, když mnohé z těchto postav přijdou o základní funkce, jsou jim často jejich velké schopnosti k ničemu. Tak je to i u nás. Bez základních optimálních funkcí našeho těla, tedy core stability, svalové koordinace, pohybového rozsahu – mobility a motorických schopností, techniky, je nám obrovská síla k ničemu a zničíme sami sebe jako každý padouch v těchto filmech, který toho využil. Jako jsem napsal tisíckrát za léta, dům stavíte od základů.

Je zde však další bod. Většina postav byla silná a velmi často je to dovednost, která je prostar-wars-yoda-may-the-force-i14144 nás obdivuhodná. Pochybuju, že by Hulk byl tak výbušný bez síly, že by Thor dokázal využít schopnosti svého kladiva, že by jiní byly tak rychlý apod. Základní maximální síla je to co často chybí a i když to mnozí tak obdivují, zvednou doma tak akorát svůj nový počítač, kde podobné filmy sledují a kde vedou akorát silné řeči. Tyhle všechny filmy a mýty nám říkají jedno. Síla je velice důležitá a je znakem krásy, zdraví a moci.

Slabost jako dysfunkce, síla jako náprava

Maximální síla a mýty aneb proč je silový trénink pro vás důležitý

I mistr yoda je pro mě velice silný. Je silný jak svou moudrostí, tak tím, že díky ovládání své mysli, v našem případě psychiky, dokáže takové silové kousky a dovednosti, které by jiní nezvládli i když vypadají velmi silní. Tisíce motivačních hesel jsou jen prázdné fráze, když nemáme silnou mysl, vůli a především disciplínu a pravidla. Většinou je to v základě o tom držet se pravidel, tabulek, být poslušný a pokorný. Je to věc diáře, tabulek a pevných pravidel. To jsou ty kouzla, co dělají výsledek. Zase jsou tady ale věci získané a vrozené. Určité psychické stránky můžeme pěstovat a zlepšovat, určité máme vrozené a v základě se tolik nezmění. Jako příklad mohu dát, že jsem jednou selhal u tlaku a činka mi spadla. Měl jsem štěstí, že jsem měl pod sebou zábrany, jinak by vše dopadlo tragicky. Od té doby mám v sobě blok a už nejsem schopný jít do vyšších vah, když si nejsem na 150% jistý, že jsem jištěný. Máme v sobě hodně podobných bloků, které nás mají chránit a s kterými se musíme naučit zacházet v rámci našeho výkonu. Známý silák Louis Cyr říká ve filmu o jeho životě, že on zvedne velkou váhu, protože ví, že musí. Když to nezvedne, neuživí se a on ví, jak chutná chudoba.

 V Základě je třeba mít ale jedno a již jsem o tom také psal, mít jasný plán, jasné pravidla. Mít pokoru, a vše půjde samo. Nemít plán, znamená nikam nesměřovat a to znamená mít nejistý výsledek.

Kouzlo tréninku tkví v detailech, cílenosti a přesnosti

Variace, kombinace, stálá změna a zábava nebo pevně nastavené cviky a trénink?

Na závěr asi toto. Všechny tyto fantastické vzory jsou úžasné, baví mě a motivují mě, ale nejsou uchopitelné. Když jsem byl o dost mladší a začínal cvičit, moji Hulkové a mistrové Yodové byly všude kolem mě v posilovnách, fitness centrech a v knížkách. Byly to živé postavy ze svalů a kostí. Byly to ti lepší a chytřejší, kteří mě někam vedli. Nebyl to ani google, nebyl to you tube, nebyla to fantastická čtyřka. Byly to uchopitelné vzory, které jsou naplnění zkušenostmi, kteří v určitých věcech umějí více než já, kteří toho mnoho zažili, udělali mnoho chyb a omylů, kterých se takto já mohu vyvarovat. Dodnes mám mnoho takových vzorů kolem sebe, mohl bych je jmenovat a jsou to většinou ti, které i podporuji a kteří se neobrátili na temnou stranu síly :-))) . Jsou pro mě vzory často charakterovými, jsou pro mě vzory silovými či vzory v tom, co bych rád zlepšil, či mě chybí. Tedy všechny tyto hrdiny máte kolem sebe, nemusíte hledat ve filmech. Hledejte v tomto všem i moudrost a hlubší odkaz a zlepšujte se. Jak jsem nedávno napsal, nezlepšujte se na 8 týdnů, na 2-3 měsíce. Je to celoživotní cesta ( http://www.coretraining.cz/2015/04/proc-vetsina-uspesnych-kratkodobych-vyzev-promen-ve-sve-podstate-ucinna-neni/ ). V základě jde o to, co má CORE TRAINING i v odkazu, tedy funkce, zdraví, síla. Pak se stanete třeba i nesmrtelnými …..kdo ví.

(Autor: Martin Snášel)