TRADIČNÍ PŘÍKLAD Z DIAGNOSTIKY ANEB JAK ZBYTEČNĚ PŘIJÍT K BOLESTI

15967565_1149817835137432_1672325992_oFunkční diagnostika je můj denní chleba a vše vzniklo jednoduše tak, že jsem před mnoha lety odmítl běžné lidi či sportovce trénovat bez komplexní diagnostiky a testování. Takže se člověk ke všemu dostal přirozeně a také se v této oblasti neustále zlepšoval a stále zlepšuje. Určité věci se ale pořád nekonečně opakují a mnohdy i tak nevinně, že i když to člověk myslí dobře, tak mu jednoduše chybí některé informace, které by ho mohly navést lepším směrem, aby si neublížil či situaci nezhoršoval.

Nedávno ke mě přišla paní, která měla bolesti na straně zad a kyčlí. Bolest se jí přesouvala a stále vracela. Vše to začalo při jednom pohybu v sedě. Paní se rozhodla, že by bylo dobré se začít hýbat a cvičit, což bylo jistě skvělé rozhodnutí. Bohužel ale dobrým rozhodnutím nebylo to, jakou strategii zvolí. Ta strategie byla intenzivní kruhové tréninky, kde se kombinovalo mnoho variací cvičení. Vše bylo zpočátku dobré, cítila, že ji kondice jde nahoru až do doby, kdy se znovu bolest vrátila, tentokrát však šla i do hýždí či do lýtekCross-Training a pat. V diagnostice mě hned velmi zaujalo to, že paní má velmi valgózní patní kosti a zborcené klenby chodidel. Dřep, který jsem chtěl ukázat, vypadal tak, že trup padal dolů, kolena šla naprosto k sobě a celá mechanika pohybu byla velmi zlá. Nejen, že problémy v pohybovém aparátu v oblasti kotníků a kyčlí ukazovaly své, ale bylo i velmi znát, že paní ani nevěděla, jak má dřep vypadat. Nikdo ji také dřep nejspíše neukázal, neučil, nenaučil. To samé se ukazovalo v mnoha dalších pohybových vzorech.

Ve funkční diagnostice jsem zjistil velkou celkovou hypermobilitu, jediná oblast, která byla stažená svalově byl levý quadratus lumborum, který se ale ukázal také jako slabý. Následně jsem zjistil velmi volný, ale zároveň slabý psoas major a to i ve dvou testech. To se ukázalo na obou stranách. Jen na pravé straně se ukázala slabost Gluteus medius a maximus. S tím byla velká slabost v laterální stabilitě. Slabost latissimus dorsi, velká Glut1 (2)volnost ve vnitřní rotaci kyčle, ale zároveň bolestivá citlivost piriformisu jen potvrzovala nejen dysfunkci v oblasti SI a možné dráždění sedacího nervu. Bohužel rentgen nic neukázal.

Proč to všechno popisuji? Protože mnoho bolestivých věcí se vlastně vůbec nemuselo stát. To, že se někdy může při něčem objevit bolest je přirozené, bolest patří k životu. Je ale dobré se zamyslet, co mohlo být její příčinou, kde by mohl být nějaký zakopaný pes. Kdyby paní věděla v minulosti o svém pohybovém aparátu/ těle více, mohla tomu více preventivně přizpůsobit i svůj životní styl. Tedy v rámci své celkové laxicity vazů / hypermobilitě mohla již dávno začít posilovat a zlepšit funkční stav celého těla. I když si ve chvíli bolesti správně uvědomila, že je třeba cvičit, nesprávně zvolila způsob, nějaké kruhové tréninky. Velká část skupinových tréninků bohužel nemá žádnou strategii postupného učení či rozdělení cvičenců tak, aby je progresivně učili a dostávali do kondice. Z valné většiny člověka z kanceláře nechají jen s jednoduchými instrukcemi a naprostou neznalostí nového člověka na lekci cvičit ve velké intenzitě, objemu a krátkých přestávkách. Dobrý pocit si sice člověk, z hlediska potu a vyplavených endorfinů, odnese. Odnese si ale také to, že se prakticky nic nenaučil, ale mnohdy ještě zhoršil daný funkční stav pohybového aparátu. Cvičit v takových náročných progresivních podmínkách někoho, o kom nic nevím, je skutečně velmi amatérské, nezodpovědné a nebezpečné. Trénink je především o učení a to je to, co paní nutně potřebovala a stálehypermobilita potřebuje. Správně nastavený silový trénink spojený s nápravnými cviky je to, co ji dokáže velmi dobře pomoci. Potřebuje se naučit základní vzory, potřebuje být silnější, uvolnit ty oblasti, které se dostaly zbytečně do napětí a posílením základních zmíněných oblastí se rozhodně zlepší mnohé podmínky, které nyní vytvářejí problémy. Tedy znát své tělo a znát správný/ vhodný postup jak k němu přistupovat a jak omezit možné problémy je velmi podstatným základem úspěchu prevence zbytečných bolestí a zranění. Na toto ukazuji již od roku 2011, ale jak je z denní praxe vidět, je třeba na vše opakovat stále dokola.

 

( Copyright©Martin Snášel/ Coretraining.cz219)