PÁNEVNÍ DNO – JSOU SKUTEČNĚ SVALY „HSSP/ CORE“ OSLABENÉ NEBO JSOU PŘETÍŽENÉ?

V oblasti pohybu a sportu se velmi často setkáváme s atraktivním tématem, jak „hssp/ core“ posilovat a aktivovat. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že jestli je něco přetížené, můžete to dalším zatěžováním a často spíše chybným, stále zhoršovat a způsobit si problém. Je-li tedy funkce optimální a tato oblast slabá, posílení je velmi dobrá volba. Ale co když je to přeci jen naopak? Je třeba zdůraznit, že tzv. svaly jádra či „hluboké stabilizační svaly“ nejsou jenom těmi oslabenými. Jsou to svaly, které jsou často i přetížené. Naposledy jsem napsal o tom, co mohou způsobit přetížené šikmé břišní svaly zde (odkaz). Nyní se zmíním o svalech pánevního dna. O pánevním dnu jsem také napsalPánevní dno články zde (odkaz)a zde (odkaz), ale to jsem mluvil spíše o funkci, aktivaci a síle. Ano, slabé pánevní dno může souviset s inkontinencí, sexuální dysfunkcí a bolestmi v kyčlích či zádech. Ale co když jsou tyto svaly naopak stažené a přetížené?

V první řadě jde o samotnou funkci. Během cvičení se mění vnitřní tlak v břiše. Při zvedání zátěže se vnitřní tlak zvyšuje a když se váha sníží, vnitřní tlak se vrací do normálu. V ideální situaci se reguluje tlak v břiše automaticky. Svaly, jako je bránice, břišní svaly a svaly zádové, spolupracují. Pokud jsou některé ze svalů „jádra“ včetně pánevního dna, oslabené nebo narušené, může být tato koordinovaná automatická akce změněna. V takové situaci vzniká během každého cvičení zvýšený tlak v místech, která na to nejsou uzpůsobena a může snadno vzniknout potenciál pro přetížení pánevního dna, které není schopno reagovat na takovou sílu tlaku. Celou optimální a neoptimální funkci vidíme na obrázku vlevo dole. To má vliv na celou oblast pánve, na močový měchýř, střeva atd. Jde o celkovou koaktivaci, jde o to, kolik samotného tlaku se vytváří ve spojení s další činností. Často je dnes člověk pod stresem a je stále v napětí a pánevní dno podobně jako psoas reaguje na stres. Svaly pánevního dna musí být pružné, aby fungovaly jako součást „jádra“, což znamená, že musí být schopné se lehce uvolnit a optimálně se opět v koaktivaci zapojit. A to opravdu mnoho sportovců to neumí.

Koaktivace U sportovců se s setkávám s přetížením celkem často a další posilování může způsobit mnoho problémů, které mohou vést i k nepříjemným bolestem v pánvi a stydké oblasti. Dalších ukazatelů je mnoho: problém s vyprázdněním močového měchýře, bolest u pohlavního styku, stažení varlat či bolestivá ejakulace atd.. Zvlášť siloví sportovci, se kterými často pracuji, silový trojbojaři, vzpěrači a kulturisté a další, k tomu mají velmi blízko, protože pracují v tréninku s obzvláště velkým nitrobřišním tlakem. Jestli nepracují optimálně a nemají dostatečnou pohybovou přípravu a uvolnění, mohou snadno k těmto problémům dojít.

U mužů mohou být příznaky související s prostatou, kdy lékař nic při vyšetření nenajde, ale problémy jsou podobné. Tedy časté močení, horší průtok moči apod. Prostata ale neprokázala žádné známky abnormalit (Wise a Anderson, 2006). Hyperaktivní pánevní dno může mít příčinu v důsledku traumatu či zánětu v oblasti (Travell & Simons, 1999). Dokonce se uvádí i vrozenost více stažených svalů pánevního dna, které poté mají poté větší dispozice k dysfunkci(Fitzgerald, 2003)V jedné z nedávných studií se uvádí časté větší napětí v souvislosti s chronickými bolestivými stavy pánve (Kotarinos, 2009). Jak jsem již psal, přetěžování se může projevovat v neúplném vyprazdňování či močení, střevními problémy, bolestmi v oblasti stydké kosti a v oblasti pánve. U mužů mohou být podobné potíže jako u prostatických problémů. Často se uvádí i bolestivost při pohlavním styku a to jak u žen i mužů.  Jestliže sportovec bude dále oblast posilovat, vše se může zhoršovat a mnohdy je pak i těžké zjistit, kde je skutečná příčina.

Většinou se spíše řeší, jaká aktivace a kde a jak je to pro svaly pánevního dna lepší až je14139066_10206614456261728_1276568003_o to někdy trochu komické, ale mnohdy chybí schopnost zjistit, zda je oblast vůbec slabá či naopak přetížená, hyperaktivní. Často se vychází právě z různých následků, které jsem nyní vyjmenoval.. To však nemusí být nijak přesné a může to být matoucí a končí to snadno chybným závěrem. Toto si můžeme zjistit svalovým testováním a dle toho, jaké svaly (v oblasti kyčlí a trupu) a jakým způsobem nám reagují, hodnotit problém v oblasti pánve. Některé svaly na slabost reagují stažením až spasmem, v rámci stažení naopak jiné reagují slabostí a stažením atd.. To nám společně s anamnézou může přinést lepší obraz toho, co se děje.

Co tedy dělat? Je třeba rozhodně umět oblast otestovat a problém rozpoznat či jít tam, kde to umějí. Je důležité mít optimální vzor dýchání a zkontrolovat, jak pracuje celý trup a kyčle. A pak to jsou celkem jednoduché cviky, které vám pomohou uvolnit svaly pánevního dna, které můžete pravidelně zařazovat do tréninku či u možného problému všemu předejít a problém pomoci napravit. Toto všechno je třeba součástí pokročilého kurzu navazujícího na Core level 1 a 2 – Advanced Core stability (Odkaz). Předcházejte tomu, dělat věci chybně!

(Martin Snášel©coretraining.cz 2017)