MEDIÁLNÍ SHOW JAKO REALITA V PRAXI ČI POTUPA SKUTEČNÉ TRENÉRSKÉ A TERAPEUTICKÉ PRÁCE?

FAT TRAINA po jedné show zatěžování/přetěžování lidí na pořadu Stream, ke které jsem se úspěšně vyjadřoval na naší FB stránce „CORETRAINING CZ“, zde máme novou show na pořadu Prima, kde několik většinou starších mužů, ze sebe chce udělat „chlapi“ formou přípravy na triatlon. Jak sami vidíme, silově-kondiční oblast se začíná po jiných oblastech využívat pro komerční účely, v tomto případě však potupným a bizarním způsobem. Tedy cílem není v tomto samozřejmě ukázat, jak by samotná silově-kondiční příprava měla probíhat. Tedy jak vzít člověka, který se nehýbe, je slabý, kouří a pije denně alkohol a postupně ho krok po kroku sportovně připravovat. Cílem je udělat co největší show, vidět jak je někdo upocený a zničený, jak leží zničený na zemi a na druhé straně neúprosného a zásadového „trenéra“, který jim nedovolí ani jednu cigaretu a pivo a vyžaduje všechno do puntíku.

Víte co je na tom všem špatně? Přirovnal bych to k pořadu „nemocnice Motol“, kde ukazují těžké nadlidské operace a očekávání jejich rodin a pacientů samotných. Složitou práci doktorů, ke které mám velký respekt. Zde však v základě ukazují realitu, tak jak to je. Rozdíl však je, že toto diváky zajímá. Zajímá je realita těžkých operací a utrpení či emoce jiných lidí. Stejně tak je zajímá, když odborník jako Polreich přijde do restaurace a zkritizuje jídlo a často je nucen vše ještě více emocionálně zabarvit. Toto je mediálně zajímavé. Koho by ale samozřejmě zajímalo sledovat přesnou přípravu takovýchto lidí krok1415297206415_wps_10_02_Sep_2009_California_US po kroku, jak má skutečně vypadat? Velice málo lidí, protože skutečný vzdělaný trenér či terapeut ví, že toto všechno je nesmysl. Nikdo takový totiž nikoho netrénovaného neposílá bez důkladné diagnostiky pohybového aparátu a screeningu, techniky a mechaniky pohybu běhat 21km a následně je neposílá odpoledne do bazénu plavat. Nikdo takový totiž nedělá větší aerobní tréninky bez toho, aby nejdříve zlepšil pohybové vzory, stabilitu a sílu. Nikdo takový totiž necvičí různé hlouposti s pneumatikami jen proto, aby to vypadalo více mužně. Nikdo takový toitž neaplikuje větší progrese bez náležitých regresí a nepostupuje v kolektivním zatížení když má proti sobě rozdílnou skupinu lidí.  Každý dostatečně vzdělaný trenér ví, že taková tréninková příprava má být zcela jinak rozdělena. Jestliže se trénink na biatlon dle postaršího trenéra v pořadu dělá tak, že se vezme netrénovaný člověk a hodí se do bazénu plavat a do mrazu běhat do kopce a od začátku se jim přidává do těla s důležitými stopkami v ruce, pak bych si dovolil říci, že je tam zcela zbytečný. Poradil bych, aby sem zmíněná TV posadila cvičenou opici, která bude ukazovat větší čísla a může to být ještě celé zábavnější.

Producenti těchto pořadů rozhodně nevědí o tréninku ani co by se za nehet vešlo, a většinou jistě kontaktují ty, které znají přes své známé či je vše spojeno s reklamou nějakého podniku, což je i v tomto pořadu, zcela zřejmé. Aby vše vypadalo, že je vše v pořádku, tak samozřejmě nesmí chybět znovu terapeut, který je v dalších dílech bude učit dýchat a bude je různě „narovnávat“ a dělat „hatla-patla“. Jak typické, že? Tím daný terapeut jako kněz ve válkách zbraním, dá posvěcení pro celé toto směšné upocené divadlo. Víte co je na to výtečné? Že to docela dobře celé odráží skutečnost. Chodí ke mně stále více trerrramatérských a profesionálních sportovců a z valné většiny je to koncepčně podobné těmto pořadům. Tedy, tréninková a pohybová příprava je zde chybná či dokonce amatérská a dle toho následně vypadají výsledky ve formě toho, že nedosahují skutečně dobrých výsledků či je dosahují tak, že jsou neustále v bolestech, přetrénovaní a mají zranění za zraněním. Když se s nimi poté vidím, diví se, kolik toho je špatně. Mechanika pohybu a technika cviků je bohužel to minimální co je problémem, již samotné nastavení tréninku a postup jsou zcela chybné. Terapeut, který když je v těchto týmech či pracuje s těmito sportovci, ji provádí masáže, tejpuje se a uvolňuje. Tedy začarovaný kruh, který je jen zrcadlem toho, co se stále ve valné většině míst děje. Rozdíl je udržovat nové fungující závodní auto, které může taky časem mít nějakou poruchu od staré rezavé porouchané škodovky, po které chceme, aby jela na plné obrátky a tak ji průběžně promazáváme.

Optimální přístup k tréninku/ pohybu a skutečná práce od začátku pyramidy od A do Z je to, co potřebujeme ukazovat a propagovat, aby výkony sportovců byly skutečně výborné a aby zde bylo co nejméně zranění. Musíme řešit příčiny a ne následky, tak chápu základy naší práce.

 Jsem skutečně tedy sám, který vidí, že tyto pořady urážejí jak silově-kondiční trenérskou oblast, tak oblast fyzioterapie? Proč se nemocnice či restaurace mohou ukazovat tak, jak by měly fungovat a naše oblast se má ukazovat ve světle „barbarů ničitelů“ či těch co sledují stopky a posílají ty, co mají obezitu a extrémně vysoký talk do zasněžených kopců. Proč má být fyzioterapie ukazována je jako něco, co Vám dá masáž, narovná Vás a nalepí proužekvgzhggg1 náplasti (tejpu), když vy děláte něco špatně? Toto není naše cesta, takto my nepracujeme a pracovat nechceme.

Mám ale pro média návrh pro nový pořad, který může být velmi přitažlivý a veřejnost zajímavý. Co záměrně posílat lidi do jednotlivých fitness center, tělocvičen a podobných klubů a následně vše podrobovat pod týmem specialistů analýze, jestli vše proběhlo optimálně a k jakým chybám v celém přístupu, koncepci práce a samotném tréninku docházelo. Možná by pořad sklidil mnohem větší úspěch, protože provalení pravdy by je nepříjemně překvapilo, kdo a jak se stará o jejich pohybový aparát a kdo a jak po nich chce maximální sportovní výkon. To by byl pořad že? To by byla realita v praxi, že? Je libo popcorn a colu k tomu?

(Autor: Martin Snášel © coretraining2016)