SOUVISLOSTI NEVEDOUCÍ K LEPŠÍMU VÝKONU, ALE K BOLESTI A ZRANĚNÍ

Deadlift01Čím více klientů má člověk za léta za sebou, tím více vidí stále opakující scénáře, že si často říká, jestli to není nějaké déjávu. Zrovna nedávno přišel nový klient do diagnostické místnosti a začali jsme se bavit. Mluvil, že poslední dobou cítí přetížení zad, má v dané oblasti bolesti a ozývají se i bolesti ramen. Bavíme se dál. Povídá mi, že si koupil knížku v angličtině, dle které začal se silovým programem. Je z ní nadšený. Já také, protože autor je velká osobnost. Říkám si skvělé, ale náhle se vše začne měnit, když se začnu ptát na detaily.

Já: „ Bezva a jak máte celý trénink nastavený“?

On: „ Cvičím ty tři cviky, rozdělil jsem si je podle sebe, a odjedu je, co zvládnu“

Já: „ Nerozumím. Máte rozdělený trénink dle procent z daného maxima nebo nechápu, jak to cvičíte?“

On: „Ne nic takového jsem nedělal. Cvičím vždy, co dám, co zvládnu“

Já: „ Hmm, a jak dlouho takto cvičíte?“

On: „Asi 3-4 měsíce“

Já: „Tedy chcete mi říct, že cvičíte 3-4 měsíce těžce či spíše bez jakéhokoliv nastavení, kde ani nevíte Vaše silové předpoklady?“

On: „ Já jsem o tom tak nepřemýšlel. To je špatně?“

Já: „ Jestli jste profesionální kulturista a máte velké zásoby z lékárny, pak je dobře všechno“.

Tedy zmíněný klient si sice koupil knížku, ale na nějaké nastavení programu se trochu zapomnělo. Tedy celou dobu cvičil základní silový program jako kulturista na steroidech. Tedy vše na maximum, dle pocitů jak ho to napadlo, co byl dnaý den schopný zvládnout. Tedy velké přetěžování.

To však není vše. Zeptal jsem se, jestli ho někdo alespoň na začátku učil ty složité cviky, jako jsou mrtvé tahy, dřepy, tlaky v leže či ve stoje. Ukázalo se, že ne, že vše se snažil naučit z knížky. Další následný trénink se také ukázalo, že u těchto komplexních cviků bylo mnoho chyb.Tedy špatná technika pro jeho postavu, špatné těžiště, drobné chyby v nastavení, úchopu, vedení celého pohybu. Tedy znovu velké přetěžování.

Bavili jsme se dále a klient mluvil, že je programátor a 8-9 hodin sedí u počítače, tedy pakresizedimage600446-IAP3abw se těší na trénink. Po těchto slovech jsem se již těšil na následnou komplexní diagnostiku pohybového aparátu, protože jsem trochu čekal, co uvidím.

Co jsem zásadního viděl? Již ve stoje a v kleku vyčnívající lopatky, že bych si do oblasti hrudní páteře mohl nalít víno. Při klikách by mi následně mohl klient štípat oříšky. Byla by to pěkná party, co? S tím vším měl klasicky stažené a zkrácené fixátory lopatek, mezilopatkové svaly v napětí. Dechový vzor byl chybný ať již ve stoji či v leže, kde byla i znatelná elevace žeber. Když si do toho spojíte vyšší anteverzi pánve a obrovskými salámy vzpřimovačů v THL přechodu, vychází Vám „krásný“ obrázek, jak daný klient funguje, či je spíše porouchaný. Když začnu vyšetřovat různé polohy a to ve zmíněných cvicích, všude chybí nitrobřišní tlak, i když mladý chlap se nechtěl nechat zahanbit a snaží se horem dolem mi dech všude doslova narvat. Většina energie jde spíše vzhůru či do vypouklého pupíku, za který by se nemusel stydět tradiční každodenní „pupkáč“ z nějaké hospody.

Co je však na druhé straně říci. Kdybych prováděl jen nějaké tradiční testy, obecné pohyby (dřep udělal skvěle) či se na něj díval jen pohledem ve stoji bez většího zkoumání, nic moc bych neviděl. Zdál by se mi jako zcela zdravý a osvalený mladý muž. Kdybych mu během 3 měsíců změnil postavu a udělal nějakou povrchní populární svalovou transformaci, jsem zcela přesvědčen, že by závažné problémy nikdo neviděl a já bych dostal stovky „like“ na FB. Naštěstí už takové hlouposti nedělám, u dobrého silového plánu totiž přijdou výsledky sami.

Jaký je závěr?

P1150996 (2)Pro mě byl závěr ten, že jsme udělali následný trénink, kde jsme změnili techniku a změnili jsme nastavení plánu, který neměl žádnou periodizaci a mnoho dalších chyb. Dle výstupu diagnostiky jsem nastavil nápravný plán, který klient cvičí vždy před tréninkem a i ve volné dny s cílem napravit nastavení těla a nahodit celý stabilizační systém, který byl rozpojený.

Jaký je závěr článku pro Vás? Jako ponaučení, že učit se něco z knížek často nemusí dopadnout dobře. Učit se musíte od zkušených lidí, kteří Vám vše jasně ukážou, naučí, přizpůsobí Vám osobně. Vždy se vyplatí investovat do vzdělání a do zkušených lidí, kteří se specializují v dané oblasti. Ponaučení, že souvislosti mohou být je třeba v mnoha ohledech, tedy v nastavení a provádění tréninku, nastavení těla, svalové funkci, dennímu režimu atd.. Článkem chci poukázat, co všechno může vést k přetížení a že vždy musíte znát, jak pracuje Vaše tělo. Osobně nikdy nepracuji či necvičím někoho, kdo mi neprošel komplexní diagnostikou. Nevím přeci, jak je jeho tělo nastavené. Nevím, jak funguje jeho stabilizační systém. Nevím, jak se pohybuje, jak je mobilní či jaké pohyby má naučené. Tedy ponaučení je jednoduché. Chybně nastavená tréninkový plán vyčtený z knížky či časopisu nebo videa spojený s neznalostí a chybnými funkcemi pohybového aparátu logicky povede k bolestem a ke zranění a ne k výkonu či silovému pohybu bez bolestí. Myslete na to a změňte to!

(Autor: Martin Snášel)