TLAK NA NAŠI PÁTEŘ PŘI SEZENÍ A TIPY K PREVENCI

sed1O sezení jsem toho napsal již mnoho a asi ještě napíšu. Poslední stejně tématický článek, kde máte informace, co všechno Vám přináší sezení, máte zde: http://www.coretraining.cz/2014/08/skodlivy-vliv-sezeni-na-nase-zdravi-je-vetsi-nez-jste-si-mysleli/.

Dlouhodobé sezení způsobuje velký tlak, funkční a následně i strukturální změny páteře. Vede k tuhnutí a zkracování svalů kolem kyčlí a zad, útlaku nervů a k mnoha dalším problémům v pohybovém aparátu ať jde o ramena, kolena či paže. Sezení vede i ke kardiovaskulárním chorobám v důsledku menšího průtoku krve. V rámci tohoto nám i může docházet to, že není problémem jen chybné sezení, kde tlak vzrůstá, ale sezení jako takové.  I vzpřímené držení těla při sezení způsobuje napětí a většinu těchto problémů.

Sezení je pro naše tělo velice nepřirozené. Naše tělo je zrozeno pro pohyb, pro to stát, pracovat a poté ležet. Udržování nějaké statické polohy v sedě a pracovat v sedě 50-70 hodin týdně je pro naše tělo zrychlená cesta do rakve. Když sedíte, páteř je pod velkým tlakem. Co je ale řešením? Máme tedy stát?

 Kolem sezení je ale stále mnoho otevřených otázek, které je třeba zodpovědět. Jednou z takových otázek je zvýšený tlak při samotném sezení. Nejen mnoho z těch lidí, kteří mají bolesti při delším stání a úlevu nacházejí při sezení, mají problém pochopit, jak je možné, žeNachemson_abra při sezení se vytváří o mnoho větší tlak na meziobratlové ploténky než ve stoje. Jak je to možné, že při sezení je tlak na naši páteř až dvojnásobný? (Viz. obrázek vpravo)

Předně lidé moc nerozlišují mezi jednotlivými problémy, a jak vznikají. Je třeba rozlišovat mezi zádovými svaly,vazy a mezi meziobratlovými ploténkami. Když delší dobu stojíte, tlak na tyto ploténky bude malý oproti možným svalům. Na toto může mít jiný vliv rozdílnost celkového nastavení těla a délky statického stoje. Zde bude tedy bolest vycházet spíše ze svalů.

Samotný zvýšený tlak na meziobratlové ploténky nezpůsobí samotnou bolest. Tento tlak, který může vést z dlouhodobého hlediska k mnoha problémům, si často ani neuvědomujeme, dokud nedojde k poranění.

Jak tedy může sezení způsobovat větší tlak?

Ve stoji je tělesná hmotnost přenášena na celou řadu struktur po těle, svalových řetězců, šlach, vazů a kloubů. Jestliže neexistují nějaké dysfunkce, je zde větší schopnost udržet struktury stabilní. Při sezení se ale většinou břišní korzet uvolňuje, obzvlášť ve flexi, takže většina tělesné hmotnosti začne působit na meziobratlové ploténky. Většinou nepocítíte ani back-painžádnou bolest, maximálně kromě nepříjemných pocitů za krkem či v zádech. Z dlouhodobého hlediska však vede trvale zvýšený tlak k celé řadě problémů, od utlačení nervového kořene až k osteoartritickým degenerativním změnám chrupavek meziobratlových kloubů. V základě je chybná jakákoliv statická poloha, tedy ani dlouhé stání na místě není řešením. Tedy již jistě začínáte chápat, že je třeba promíchat sezení a stání. Stejně jako je pro naši páteř zničující dlouhou dobu nehybně sedět, tak je i bolestivé, když příliš dlouho stojíme na jednom místě. Příliš dlouho může být již 20-30min., ale samozřejmě to záleží na osobě. Pro někoho s problémy dolních končetin to bude rychlejší, pro někoho mladého a zdravého déle.

Bohužel sezení je naše prokletí a je tedy vymyslet cokoliv praktického v rámci prevence. Tedy jsem se snažil poradit co nejvíce co udělat, aby se zabránilo negativním důsledkům sezení. Zde jsou:

Rady k sezení:

bad_posture–       Používejte zádové opěrky, které udržují přirozenou bederní lordózu. Velice nebezpečné je kyfotizace bederní části při sezení.

–       Tlak snižují židle s opěrami rukou, hledejte si tedy takové židle, kde můžete pohodlně opřít své ruce.

–       Sezení mírně vzadu, optimálně 120° a více snižuje tlak na ploténky. Čím více jde vpřed a do flexe, může tlak vzrůst až o 100% (viz.obrázek vpravo dole).

–       Pozor na zvýšené postavení kolen na 90° či naopak přílišné vyvěšení nohou. Kolena by měly být vždy pod boky. Jestliže jsou nohy moc vyvěšené, najděte si stoličku, která vám mírně zvedne nohy, aby mohli být uvolněné.

–       Držení kolen blízko sebe zvyšuje tlak na ploténky, proto vybírejte židle dostatečněDisc-pressure široké k sezení. Nedávejte jednu nohu přes druhou, rozhodně ne moc často. Když sedíte se zkříženýma nohama. Tímto můžete dráždit sedací nerv a ovlivňovat postavení pánve. To může vést k bolesti zad.

–       Vyberte si židli a stůl, které přímo pasují na vaši postavu. Každý člověk je jiný a měl by si vybírat vše, dle svých individuálních faktorů.

–       Umístěte počítat do výšky očí, Váš stůl tak, aby Vaše ruce byly v pozici 90°.

–       Správně nastavené sezení je sice pěkné, ale příliš statické sezení je chybné samo o sobě. Snažte se každých 15-20min zvednout a protáhnout se, lehce si zacvičit. Také neustále měňte polohu sezení, rozhodně nezůstávejte v jedné poloze, ať je i sebelepší.

Kdykoliv je to možné, tak se postavte, změňte polohu, nebuďte statičtí. Přestávky jsou jedním z nejlepších způsobů, jak snížit negativní důsledky sezení. Udělejte si procházku, zacvičte si, udělejte si pár hlubokých dřepů, dynamický strečink a pár kliků.

–       Klíčem k úspěchu je nebýt dlouho na jednom místě a snažit se být v pohybu.

–       Druhým klíčem k úspěchu je věnovat každý den nějakému druhu cvičení. Nevynechejte ani cvičení se zátěží. Slabost a sezení je velice špatná a nebezpečná kombinace.

(Autor: Martin Snášel Copyright 2015)

Zdroj:

boostphysio.com

charlieweingroff.com