REHABILITACE VÝHŘEZU PLOTÉNKY V PRAXI – VŠECHNO JE JINAK

DSC_0355Nedávno jsem na jednom semináři ukázal knížku, zabývající se různými rehabilitacemi po zranění, kde byla popsána také rehabilitace po výhřezu meziobratlové ploténky. Sdělil jsem, že je vtipné, že cviky, které zde jsou popsány jako zcela nevhodné, já úspěšně léta používám a cviky, které jsou zde napsané jako vhodné, mi nepřijdou jako vhodné či účinné. Kolik článků se napsalo a kolik seminářů proběhlo na toto téma, kde se dočtete, jak nesmíte dělat silové extenze, dřepy, mrtvé tahy atd…? Mnoho a mnoho. Na téma rehabilitace bederní páteře jsem napsal již velice úspěšný článek zde ( http://www.coretraining.cz/2015/02/bolesti-zad-vyhrez-meziobratlove-plotenky-a-zamysleni-se-nad-napravou/ ) , kde jsem popsal základ určité metodiky a zamýšlel jsem se na konzervativními postupy, které se ve většině praktikují. Ale stále jakoby vše bylo  začarované a i nedávno jsem znovu četl další článek, kde se doporučuje jen lehké vnímání těla a cvičení s vlastní váhou těla, cvičení s míči apod. Tito lidé se chovají, jako kdyby nevnímaliDSC_0343, v čem je skutečný problém, jako by sagitální stabilizace byla podstatnější zepředu než vzadu či byla možná jen z jedné strany.

Jaké však důkazy mají tito lidé? Kde jsou jaké viditelné výsledky, o kterých můžeme diskutovat? Dost bylo teorií a prázdných řečí, začínají důkazy. Osobně mohu říci, že mám mnoho lidí z výhřezy plotének a mnoho z nich již odešlo, protože problémy ustaly. Začínám si však své výsledky hlídat a přesně evidovat, aby nebyly pouhou teorií.

Jedním z velkých příkladů je Zdeněk, kterému již táhne na 50let. Zdeněk ke mně přišel poté, co po prvních problémech se zády kvůli výhřezům plotének,  navštěvoval roky Pilates a různé rehabilitace, avšak bez větších výsledků. Bolesti přetrvávali i s nepříjemnými pseudoradikulárními syndromy, kdy nebyl schopen ani dlouho chodit. Hrozila operace. Jeho zpráva (Zpráva vpravo- která jeIMG_20150906_114949 bohužel špatně vytisknuta a je hůře vidět – mohu ji však dát osobně k prostudování) ze začátku roku 2014 mluví o třech výhřezech od segmentu L3 až pod S1 s velikostí kolem 4mm, zúžených páteřních kanálcích a útlaku kořenové pochvy L5 a oploštělé lordóze. Všechny zmíněné segmenty jevili známky dehydratace. Zpráva z tohoto roku mluví o tom, že snímky MR jsou oproti roku 2010 stacionární.

IMG_20150811_085726Po roce tréninku mi klient přinesl nové výsledky (zpráva vlevo), kterou si můžete sami přečíst ve zprávě. Vše je v nejlepším pořádku i když mi máme stejně nějaké chybičky, které chceme ještě doladit. Klient je v těchto segmentech bez problémů, bez bolestí.

Jaká byla metodika?  Metodika s mými klienti je stále stejná a probíhá dle principů FSU (www.functionalspine.cz ), který bude brzy spuštěn. Tedy základem je přesná diagnostika, dále cílená mobilita a dekomprese, pohybová náprava a stabilizace a co nejrychlejší silová fáze, kterou nazývám fixací či nadstavbou. Ano, pevnou součástí celé rehabilitace byly od začátku silové dřepy, mrtvé tahy, správně praktikované extenze trupu a obrácené extenze. Přesně ty cviky, které jsou všude proklínané, zatracované, které však oproti mnoha jiným cviků dělají velké výsledky.

Zajímavý článek o stejném problému psal skvělý Andrew Lock zde (odkaz)  , což by článek, který mě již tenkrát velmi zaujal, protože potvrzoval mé teorie i praxi zároveň. Mluví o neefektivních výsledcích pouhého cvičení s vlastní váhou těla a mluví o tom, jak on pro své fsu1anesporné důkazy využil Swing, Deadlift a další podobné cviky. Moje zkušenosti a výsledky jsou podobné. Roky nikam nevedoucí rehabilitace a najednou se vše začíná změnit. Jasný začátek a jasný konec. I pro to jsem dal podnět ke vzniku integrovaného systému na prevenci a nápravu funkce páteře FSU, který mě osobně dává logiku a přináší výsledky. S pomocí dalších odborníků věřím, že přivede nový čerstvý vítr do této horké a stále aktuálnější oblasti a zasloužíme se o mnoho a mnoho takovýchto výsledků. Sledujte nás, brzy začínáme. Věřte tomu, co funguje!

(Autor: Martin Snášel – Copyright 2015)

http://www.coretraining.cz/2015/07/8-castych-otazek-a-mytu-na-tema-bolesti-zad/

http://www.coretraining.cz/2015/04/kettlebell-swing-jako-lek-ci-jako-jed-pro-nase-zada/