Škodlivý vliv sezení na naše zdraví je větší, než jste si mysleli

Sitting-Too-Much-Is-UnhealthyKdo sedí celé hodiny, nejen, že poškozuje své záda, ale také zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a dokonce i rakoviny. A nezáleží na tom, jestli pak jdete sportovat, když celý den prosedíte.
Sezení ohrožuje naše zdraví. Není to jen o Vašich zádech, ale také oVašem srdci, oběhovém systému či metabolismu inzulínu. Sezení může dokonce vést k cukrovce a zřejmě i rakovině.
Velká Studie na univerzitě v Regensburgu zjistila, že lidé, kteří často sedí, a o to hůře ve špatných pozicích, trpí mnohem častěji rakovinou, rakovinou dělohy a rakovinou plic. Nezáleželo na tom, zda tito lidé poté, co sedí po celý den, jdou sportovat. Fyzická aktivita tedy nemá žádný větší vliv na celkový výsledek. Sezení je tedy stejně rizikovým faktorem jako kouření.
Jak to tedy vše ale vyřešit? Znamená to, odmítnout práci, v které se hodně sedí? Bylo by to hezké a nejlepší, kdyby to šlo, že? Ten, kdo chce těmto věcem preventivně co nejvíce předcházet, měl by dbát na některé věci. Jednou z nich je, sedět co nejvíce „aktivně“. Ono sezení jako takové nikdy nemůže být správné, to je takový protimluv. Tedy každých 15 min v kanceláři byste měli změnit svou pozici těla a měli byste se uvolnit.

Prosedíme 50-60 % svého života – zvyšujeme riziko rakoviny

Nekouřím, nepiju alkohol a jím co nejvíce ovoce a zeleniny každý den. Ale sedím. Sedím u stolu v redakci, na schůzích, při obědě vsezení jídelně, v autě. Sedím v kavárně, v metru, v kině, v restauraci nebo na zahrádce. Pokud nejdu večer ven, čtu si na gauči nebo sleduji nějaký seriál na DVD. Poznáváte se? Nejste ale nějakou výjimkou. Dospělí v průmyslových zemích tráví 50 až 60 % svého života sezením.

Jak se ukázalo ve studii, sezení má vliv na řadu hormonálních a metabolických změn v těle a jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem rakoviny. V téměř 43 studií na téma sezení bylo hlášeno téměř 70 000 případů rakoviny. Čím déle lidé seděli, tím vyšší měli riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny dělohy či rakoviny plic.

Zničte svoji televizi

V Austrálii prováděli vědci studii, při které vedli rozhovor s více než 11.000 dospělými, kde se ptali, jak dlouho se dívají na televizi. Po sedmi letech vědci zkoumali úmrtnost účastníků. Délka života těch, kteří sledovali televizi více než šest hodin denně, byla snížena až o 4,8 roku v porovnání s očekávanou délkou života lidí, kteří nikdy televizi nesledovali. Vědci ještě zaznamenávali další rizikové faktory, které ubírali další čas navíc – příliš mnoho alkoholu, nedostatek pohybu, příliš bohaté jídlo.

tvStudie Mayo Clinic v USA srovnávali zdraví lidí, kteří seděli více než dvě hodiny denně u televize, s lidmi, kteří sledovali televizi čtyři nebo více hodin. Všechny subjekty jedli podobně a dělali více či méně sportovní činnosti. Ti, co se dívali delší dobu na televizi, měli o 125 % vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění.

Co přesně dělá sezení tak nebezpečné? Jak to změnit?

Dělali se např. experimenty na krysách, kde se již po několika hodinách bez pohybu nohou objevovali problémy s metabolismem tuků. Byly potlačeny různé enzymy a to všechno mělo nepříznivý vliv na hladinu cukru v krvi a kardiovaskulární systém.

Když sedíte a Vaše páteř se nehýbe, dostává páteř velký tlak, Vaše meziobratlové ploténky se dehydratují, měkké tkáně tuhnou. Obratle se pomalu přibližují k sobě, jsou tenčí a méně pohyblivé. Více o meziobratlových ploténkách a tlaku na ně jsme psali zde. Svaly a celkový kloubní systém atrofuje jako byste byly zdravotně postižení.

Samozřejmě, že je dobré, když jdeme po práci sportovat a hýbáme se, ale mnohem důležitější a pozitivnější je snažit se být aktivní neustále. Je mnoho napsáno o tom jak správně sedět, ale měli bychom se spíše snažit sedět co nejméně nebo se snažit co nejvíce měnit pozice a stále se uvolňovat. Tedy měnit pozice stále, jak je to jen možné. Co největší dynamické sezení je to, co Vás může dont-sit-down-for-longalespoň v základu ochránit.

Problém je ale v samotném principu prožívání života. Každá buňka našeho těla je přizpůsobena k pohybu a funguje nejlépe v aktivním těle. Když sedíme krev houstne, obsah kyslíku klesá, oslabuje metabolismus v buňkách, nepoužívané svaly ochabují, jiné se dostávají do velkého napětí. V základě nejde o to dělat nějaký sport, jde o pohyb.

Tedy narovinu, nejlepší by byla revoluce. Tedy rázná změna toho jak žijeme a jak přemýšlíme. Mnoho firem začíná dělat schůze a porady ve stoje. Mnoho lidí si nekupuje televizi či ji nechává vypnutou. Stále více lidí si místo oběda jde zacvičit a cvičí i o přestávkách. Často říkám, že 2-3 hodiny s trenérem či terapeutem jsou sice pěkné, ale dokážeme často velice málo, když daný člověk nezmění to, jak se hýbe, či to, že se nehýbe celý den. Nikdo z nás nechce žít krátce s tím, že život prosedí a skončí nemocní v bolestech. Tedy začněme změnu již dnes sami u sebe a dejme vše do pohybu!

(Autor: Martin Snášel)

 

Zdroj:

www.welt.de