Bolesti zad: Co je lumbago (ústřel), jeho příznaky a jak se mu vyhnout?

lumbago1Lumbago neboli ústřel, je náhle vzniklá bolest především v oblasti bederní části zad. Tato bolest bývá spojena s nepříjemným bolestivým stahem až křečí svalů kolem páteře. Jde však o dost obecný pojem, protože samotné lumbago, tedy náhlá prudká bolest především ve spodních zádech, může mít základ v mnoha různých příčinách. Asi právě proto jsem tak alergický na mnohé články, které mluví všeobecně o nějaké neurčité bolesti zad a jeho řešení. Nic takového všeobecného totiž neexistuje, tedy přesně řečeno, bolest zad může mít mnoho různých důvodů, často se zády i naprosto nesouvisejících (např. ledvinové kameny atd.). Lumbago se může objevit v podstatě v každém věku, je již stále běžnější i mezi velmi mladými lidmi. Rozdílným bývá průběh problému, kdy ve starším věku se vše komplikuje. Bolest může být mírná nebo těžká, akutní (tedy rychlý náběh a postupné odeznívání po klidu) nebo chronická (trvající déle než 3 měsíce), omezeno na spodní části zad nebo vyzařující do hýždí a stehen. To, jak jsem již řekl, může být způsobeno mnoha problémy, tedy např. napjatými svaly či vazy, natržením vazů, výhřezu meziobratlové ploténky, kompresy sedacího nervu (tzv. ischias), degenerativní onemocnění obratlů ( spondylóza), blokádou obratlů či skoliotickým držením těla atd…. V tomto článku se však chceme rozebrat především samotným běžný ústřel, tedy prudkou bolest do zad.

Jak takový ústřel probíhá?

Bolest nejčastěji vznikne v předklonu, otočením, zvedu břemene nebo určitém chybném, nekontrolovaném pohybu, kdy dojde kcartoon-man-with-back-back-pain nadměrné kompresi a tělo v obraně míchy stáhne vazy a svaly kolem páteře. Bolest může vzniknout i s prochladnutí či náhlého velkého stresu. člověk pocítí náhlou prudkou bolest a z dané pozice většinou setrvává a je upoután na lůžko. Každým pohybem se totiž bolest spíše zvyšuje. Z hlediska toho, jaké příznaky později následují, jsme schopni rozdělovat, jestli jde jen o záležitost stažených vazů a svalů či ischiasu (houser), či jde o něco závažného jako je výhřez meziobratlové ploténky atd. Tedy je-li bolest v samotném místě, či zda někam bolest vystřeluje, o jaký typ bolesti jde, zdali bolest v okamžitém klidovém režimu ustupuje či přetrvává atd. Nedojde-li do týdne ke zmírnění příznaků, doporučuji vyšetření zobrazovacími metodami.

Co způsobuje lumbago?

Skutečný důvod pro vznik lumbaga je často velmi těžké zjistit. Obvykle je tento typ bolesti spodní části zad způsobena přetížením míchy. To je důvod, proč to je docela běžné u mladých lidí, kteří mají fyzicky náročnou práci. Existuje spousta možných situací, které se mohou stát: pacient náhle udělá chybný pohyb, obvykle kombinace rotace s předklonem, něco zvedá v nesprávné poloze, dlouhodobě sedí v nesprávné poloze nebo je na záda vyvíjen jednostranný tlak.
Lumbago může mít často i jiné příčiny. Psychologické faktory, jako je stres, přepracování, deprese, strach a hluboké emoce jako potlačovaný vztek, to vše může hrát klíčovou roli. Častou příčinou či kombinovaných faktorem je degenerace či zúžení páteřních kanálků.
Z vlastní skutečnosti bych řekl, že nejčastěji se různé faktory kombinují. Samotný člověk postižený náhlým ústřelem v dané chvíli většinou nenajde přímo související důvod problémů se zády a nějak se pokusí bojovat s bolestí.

Jaké jsou možné jednotlivé příčiny vedoucí k ústřelu?

– Špatné držení těla (Skolióza, hyperlordoza, hyperkyfoza atd…)
– Hypermobilita
– Postupné tuhnutí krční a hrudní páteře a horních fixátorů
– Celkové chybné pohybové stereotypy, chybné zvedání předmětů a zátěže
– Chybné či dlouhodobé sezení
– Neřešená postupně zhoršující flexibilita a stabilita v důležitých tělesných segmentech
– Tréninkové či pracovní přetěžování svalů a vazů /pozdější opakovaná tupá bolest v zádech a možné blokády.
– Nedostatek pohybu, nedostatek síly a optimální funkce v oblasti trupu
– Stres, deprese, narůstající psychické problémy a potlačovaný vztek
– Obezita a nedostatek aerobní činnosti
– Osteoporóza
– Osteoartróza nebo spondylóza ( spinální artritida ), degenerace páteřních obratlů
– Revmatoidní artritida
– Komprese míšních nervů (Spinální stenóza)
– Zvýšené svalové napětí svalů v oblasti kyčlí
– Výhřez meziobratlové ploténky

Jak v případě náhlého ústřelu postupovat?

Jako první doporučuji ulehnutí na lůžko v úlevové poloze, která nemusí být stejná. Nejčastěji je to však leh na záda s podloženýmivýhřez-ploténky dolními končetinami. Dále je vhodné podat nějaká tradiční analgetika (ibuprofen) a to v dostačující silné dávce. Následně aplikujte na problematickou oblast suché teplo v podobě elektrické vyhřívané dečky, nádobky s vodou či náplastí, které jsou dnes již běžně v prodeji. Jestli po určitém čase toto nepomáhá a bolest neustupuje, je nutný převoz k lékaři, nejlépe rovnou k neurologovi a aplikovat obstřik svalových stahů. Před započetím další léčby je třeba běžné lumbago odlišit od vyhřeznutí meziobratlové destičky a dalších vážných problémů, kdy rozhoduje neurologický nález. Je tedy nutné důkladné vyšetření, jako je rentgen, ale především CT nebo MRI. Při náhlém vysunutí meziobratlové ploténky, k čemuž dochází námahou, neobratným pohybem, ale též v důsledku ochablého zádového a břišního svalstva, se dostavují prudké až znehybňující bolesti. Jedná se o obrannou reakci organismu zabraňující poškození míchy. Lumbago je naproti tomu charakterizováno prudkou bolestí v bederní krajině, která však postupně v klidu odeznívají. Ischias je velmi podobný lumbagu, typické je zde vystřelování bolesti do jedné z dolních končetin, často až k chodidlu. Ten se často bez důkladné analýzy zaměňuje za výhřez ploténky.

Jak ústřelu předcházet  či se mu do budoucna vyhnout?

POSTUREPředevším je důležitá včasná léčba a to aby člověk nadále zůstal aktivní či spíše aby jeho aktivita byla lepší a pravidelná. Důležité je zamyslet se nad zmíněnými možnými příčinami, nechat vyhodnotit tyto možné příčiny a začít s tělesnou nápravou, vhodným cvičebním programem či změnou určitých stereotypů a životního stylu.
Je třeba zdůraznit, že drtivá většina lidí se rodí se zdravou páteří a jestli dojde k problémům, z valné většiny si za ně může daný člověk sám. Prevence je v případě možného problému se zády velice podstatná a stále bohužel podceňovaná. Většina vše začne vnímat bohužel vážně, až když dojde k nějakému vážnějšímu problému či se určité menší problémy pravidelně opakují, to však již většinou došlo ke značným tělesným poškozením či je situace více problematická. Právě proto stále na webu CORE TRAINING varujeme před mnoha možnými příčinami i když se to pro mnoho těch, co zatím problémy nemají, může zdát přehnané či pro ně zbytečné.

(Autor: Martin Snášel)

 
Zdroje obrázků a textu:
holistichealthdaily.com
jkhealthworld.com
www.healthandlivingmag.com
www.ulekare.cz