8 chyb (nejen) v začátcích, kterým se vyhnout v tréninku

1. Žádný či špatný tréninkový plán

Vidím to dnes a denně. Někdo přijde do tělocvičny, posilovny, fitness centra a neví vůbec co má cvičit či si nějaký „psudoplán“ vytiskl z internetu či přepsal z časopisu. Dle toho vše pak vypadá. Většinou cvičí něco, co se mu líbí, co by na něco mělo být, on však neví proč to něco dělá, co od toho čeká a kam vše směřuje. Nejen, že trénink pro tohoto člověka často není vhodný, ale je často postaven spíše pro profesionálního a již celkově zdatného cvičence. Mnohdy jsou takové tréninky propagovány komerčně a tak lze často také slyšet, jak je určitý trénink doslova na vše, co si lze jen představit. Tedy můžeme slyšet věty typu „ No, je to jak na svaly, tak sílu a výbušnost, tak taky na vytrvalost a taky to pálí tuk“. Prostě v každém teleshopingu by jistě měli radost. Hezky tothumb4 zní, hezky to vypadá, ale nefunguje to.
Všechny tyto neindividuální pokusy většinou končí buď velkým zklamáním, dysbalancemi a přetěžováním, nebo takovým krásným „nekonečným fitness příběhem“, kdy je člověk ve všech dovednostech bez výsledku, je zkrátka stejný ve všech ohledech.

http://www.coretraining.cz/treneri/

2. Neznalost svého těla, svých potřeb a slabin

Věc, která zároveň úzce souvisí s bodem 1. Kolik lidí navštěvující nejrůznější gymy, fitness centra a tělocvičny, zná stav svého pohybového aparátu a kvalitu svého pohybu? Dovolím si odpovědět, že tak 2-5%. Ostatní se buď jen domnívají či je zajímají jen údaje, co jim ukáže nějaká ať chytrá či obyčejná váha, nebo jejich zrcadlo. Smutné je, že tak to je i u mnohých nejen poloprofesionálních, ale i profesionálních sportovců, což je dost hazard se svým zdravím a nejen se svým výkonem. Znát své přednosti a slabiny, znát stav pohybových funkcí svého těla, znamená nejen udržování a rozvoj svého zdraví, ale také především podstatnou efektivitu svého tréninku a maximalizaci výkonu bez nebezpečí před zraněním a před tím, abychom místo tělocvičen časem nenavštěvovali spíše rehabilitační zařízení.

http://www.coretraining.cz/sluzby/diagnostika/

http://www.coretraining.cz/sluzby/co-je-screening-funkcniho-pohybu-fms/

3. Zaměření se na důležité věci a ne na malé

Mnozí se stále diví, že nemají výsledky, ale když vidím jejich trénink, s chutí bych jim vše vyškrtal. Trénink má mít samozřejměizolace svou progresi, avšak je to stále vše založené na základních pohybových vzorech, které je třeba rozvíjet či na nich stavět trénink. Zaměřte se tedy na základní pohyby, na základní cviky. Mnohdy je však vidět 10 cviků, které jsou stejné jako vejce vejci, vše po několika sériích nebo se provádějí naprosto nesmyslné varianty cviků nesloužících ničemu, akorát tak lahodné oku cvičence. Poslední podobnou nesmyslnou variantou je zaměření se na malé partie a izolované cviky, což je asi stejné jako řešit své problémy s přáteli v hospodě.

tiyr-24. Kouzelný doplněk, kouzelná pomůcka

Když jsem začínal zhruba před 20ti lety cvičit, nebyly nějaké extra pomůcky a nebyly ani nějaké extra tablety a koktejly. Dnes je všeho plná tělocvična a plná nabídka regálů. Pamatuji si, jak jsem si na recepci poprvé koupil na doporučení 3 aminokyseliny velké tak, že nešli ani spolknout a já cestou domů prožíval, jak rostu a rostu. Dnes z toho mám legraci, když si připomínám, jak dlouhé roky byl můj spalovač a energií před tréninkem zároveň, vitamin C zapitý kávou. Jaká je však hloubka této myšlenky? Já rostl a byl jsem v některých ohledech a z hlediska věku, silnější než dnes. Věřil jsem, že mi to vše pomáhá a jak se říká „ Věř a víra tvá tě uzdraví“. To je stále vše stejné i dnes. Dnes je však až příliš znát velký příklon k tomu, jak všichni vidí spásu svého snažení v nejrůznějších doplňcích výživy (či ještě hůře anabolikách), nebo v rámci tréninku, v nejrůznějších „kouzelných“ a „moderních“ pomůckách, které jim přinesou to štěstí v podobě lepších výsledků. Čím více, tím lépe, zdá se a obchodníci si mnou ruce. Vše je to však v samotném základě jen spíše záležitost nějakého placebo efektu než skutečnosti. Mnohé pomůcky mohou pomoci, mnohé doplňky také, ale stále je to jen o tom samém, o stravě a o tréninku, přístupu k němu a jeho správném a kvalitním uspořádání a provedení.

5. Partner, časopis, internet nebo osobní trenér?

Ani nejlepší sparingpartner, ani internet a ani Váš oblíbený komerční časopis Vám nesdělí nic podstatného a nenaučí Vás nictrener5 hmatatelného a skutečného, jako si odnesete od vzdělaného, dlouholetého a zkušeného trenéra. I jen takových pár hodin Vás mnohdy může posunout i o mnoho let vpřed, zatímco různými „pseudoradami“ z časopisů, či zmatenými a často amatérskými videi a informacemi z internetu, se můžete spíše vrátit o krok zpět či být zcela mimo obraz.

6. Stále vše stejné

Bod, který souvisí s prvními body. Nevědomí člověk často cvičí stále stejně ať s přesvědčení, že mu to vyhovuje či lenosti nebo zkrátka z důvodu, že ani sám neví, co vlastně chce a kudy by se měla jeho cesta ubírat. Každý, a opravdu podtrhuji každý trénink, musí mít určitý progres a musí mít jak svůj začátek, své rozdělení na jednotlivé fáze a musí mít svůj cíl v dané fázi. Jestliže nic takového není, nemůžeme pak čekat nějaké výsledky a půjde jen o určité udržování daného stavu, což i to samotné je diskutabilní. Každý trénink, ať jde o cokoliv, bude nějakou dobu (zhruba 1-2 měsíce) fungovat. Tělo však se dokáže adaptovat na každý cvik či styl cvičení a pak již dochází ke stagnaci.

7. Více přípravy než tréninku, více regenerace než tréninku

Často na svých seminářích , zabývajícími se také přípravou na trénink, zmiňuji, že moje dnešní osobní příprava často trvá 30-40min a tedy je mnohdy i delší než samotný trénink. Na druhé straně jsem se vždy dost soustředil na regenerační fázi. Trénink vnímám jen jako určitý intenzivně, kvalitně a přesně odvedený stimul (ať už se jedná o cokoliv), který však musí mít výborné podmínky k tomu, aby tento stimul byl skutečně efektivní. V případě opačné fáze, s kterou se setkávám stále častěji, jde o obrovský stimul, kde však neprobíhá žádná adaptace či tělo nemá ke všemu ty optimální podmínky, aby vše mohlo fungovat. Zapomíná se, že cvičení není jen o tom něco posilovat a stahovat, ale má nějaký cíl a také jde u toho zachovat ve všech oblastech patřičnou rovno váhu mezi stabilitou a mobilitou. Nezapomínejte, že čím více trénujete, tím více se musíte připravovat na trénink, a tím více musíte mobilit9odpočívat a regenerovat. Jinak se vám brzy vše vrátí v podobě zdravotních problémů a Vaše práce nebude efektivní.

http://www.coretraining.cz/kurzy-seminare/

http://www.coretraining.cz/blackrollshop/

8. Pevné základy, pevné výsledky

Mnoho lidí na začátku zapomíná na to, že když se staví dům, musí se postavit kvalitní základy. To je každému jasné, ale uniká jim, že s tělem je to to samé. Než začnete plný trénink, musíte tělo vyhodnotit (Viz, bod 2) a zjistit jeho nedostatky. Jedním z nich bude jistě určitý nedostatek ve Vaší flexibilitě či pohybu a druhý podstatný bude ve Vaší stabilitě. Nezapomínejte na získání 3 důležitých stabilních bodů a těmi jsou stabilita oblasti kolem Vaší přední i zadní strany bederní páteře, tedy core stabilita. Druhým bodem je stabilizace Vašich lopatek. Třetím bodem je stabilita v oblasti kyčlí, tedy především síla Vašich hyždí a abduktorů, které jsou často inhibované. Jistě by byly i další oblasti, já jsem zmínil ty podstatné. S klienty vždy nejdříve pracuji na těchto oblastech než začneme stavět první podlaží domu.

(Autor: Martin Snášel)