Cvičit jako dítě ? Těžší, než si myslíte 1.část

Ve své tréninkové praxi rychle zjistíte, že nejobtížnější cvičení, je to, které jste jako malé děti dělali velmi lehce. Sám také zjišťuji, že když se nemohu dostat s klientem dál v pokroku, nejlepší je návrat na zcela začátek. Pokud je obtížné provádět cvičení, které je pro člověka již pokročilé, nejlepší je zlepšit základy. A co je více základní jako pohyby, které jsme dělali jako malé děti.  Co takhle válení po DSC_0100zemi? Přijde vám to lehké? Pak jste na velkém omylu! V tomto dílu si představíme válení (Rolling).

První pohyby, které jsme se jako děti naučili, bylo zvednutí hlavy, abychom se podívali doleva a doprava, a nakonec jsme se snažili dostat ze zad na břicho a zpět. Jako dospělí však často tuto schopnost ztrácíme. Jsme stažení a v napětí, trpíme nerovnováhou, máme špatnou motorickou koordinaci, nejsme schopni relaxovat spodní část od horní a naopak. Z tohoto důvodu se používá pohybový vzor válení jako hodnocení a náprava pohybu.

DSC_0102Válení pomůže určit, které části a strany těla jsou chybné či dysfunkční. Pomůže vám také k přirozené aktivaci jádra (core) či uvolnění fascií. Odhalení těchto dysfunkcí je jedním z prvních kroků k vytvoření nápravy.

Ve cviku válení se nejčastěji používají dva pohybové vzory a to horní a dolní válení.

Válení horní části těla:

Lehněte si na záda s rukama nad hlavou a nohami na šířku ramen.

DSC_0104Vaše nohy zcela uvolněte, představte si, že máte zcela ochromený spodek těla.

První pohyb, který provedete, je zvednutí hlavy. Poté jde ruka pákou za hlavou, jako by jste si chtěli podat nějakou hračku. Tímto tahem se, bez pomoci spodní části těla, překulíte na břicho. Z polohy na břichu se otočíte zpět, jako byste se chtěli podívat přes rameno, poté zvedáte ruku, a tím samým způsobem se překulíte zpět na záda do výchozí pozice.

Válení dolní části těla:

DSC_0105Podobný způsob je i při dolní části. Ležíte na zemi na zádech.
Pouze pomocí pákového pohybu nohy, se dostáváte přes druhou nohu bez pomoci zbytku těla. Horní část je zcela povolená a uvolněná. Tímto pohybem se dostanete na břicho. Z břicha stejným způsobem použijete páku nohy, abyste se dostali zpět na do výchozí pozice na záda.

Nalezení dysfunkčního vzoru je často snadné. Často zjistíte, jaký druh pohybu je člověk schopný či neschopný používat. Která strana (pravolevá asymetrie) či která část (problém v určitém řetězci) je náročná či neschopná provedení. Tedy toto cvičení slouží jak jako test, tak zároveň jako náprava těchto nedostatků, což je skutečně velmi užitečné.

V příštím dílu si ukážeme, jak náročné je, dostat se z polohy ze zad na čtyři. Hodně štěstí!

 

(Autor: Martin Snášel)