Dejte lidem co potřebují, ne co chtějí

Je to tady, rozhodli jste se začít cvičit, protože se nemůžete dívat na to jak vypadáte, či jak se cítíte:  unavení, slabí, tlustí, vyčerpaní a vaše fyzická kondice je na nízké úrovni. A teď, jak začít? Spoustu lidí zajímá, jak je cvičení bude bavit a s tím je spojeno mnoho věcí.
Mnoho lidí z mé vlastní zkušenosti dá nejvíce na cvičení, která jsou tvrdá, rychlá, obsahují málo odpočinku a spousty

Slečna zhubla díky tréninku. Hurá.Pomohla ale svému tělu skutečně?

až zábavně zvolených cviků. Nutná je barvitost, mnoho rozličných a bláznivých pomůcek, bolest, litry potu, únava. Ale abych se neopakoval předešlými články – největším problémem je, že takový trénink už je po pár letech existence zafixován v mnoha hlavách a s ním přichází nedostatečné uspokojení, pokud se těmto  doslova„příznakům“ nedostane. Problém teď nechci přenášet pouze na firmy a společnosti, které takové reklamy a cvičení vyrábí i když na tom mají svůj podíl, ale ani bych nerad stále poukazoval, že „vy za to můžete, že nic nevíte“. Vaše starost jsou jiné věci, cvičení je pro vás doplněk – samozřejmě nezbytný. V takovém případě je ale nutné oslovit dobrého/zkušeného/vzdělaného  trenéra, který tuto starost a zodpovědnost přebírá na sebe a pro vás je důležité instrukce plnit. A pak nastává ten velký problém, že se stane a to i vzácně, že na dobrého trenéra narazíte. Ten vám řekne, že pro vás rozhodně není vhodné hopsat někde hodinu vkuse a udělat během toho 100 dřepů a 100 kliků, když ve finále zjistí, že neuděláte ani jedno z toho pořádně. Zjistí vám mnohé neduhy a problémy na těle a přidá celou řadu nápravných cvičení i s domácími úkoly domů. V podstatě zjistíte, že musíte začít od písmena A, ale vy by jste se rádi viděli u písmene F  a tedy vše přeskočili či alespoň  vynechali pár písmenek.

Zkrátka tento trénink, který s trenérem provozujete (abyste se naučili základní cviky a pohyby, věnovali jste se

Cvičení pro pocit a zničení těla či pro pomoc tělu a výsledek?

dostatečné přípravě a nápravným cvičením atd.) neuspokojuje. A tak tedy přeskočíte A na zmíněné F, tedy jednoduše odejdete jinam, dostanete hrubší a tvrdší trénink a jste spokojení, že jste téměř zemřeli nebo se dostavila  ta „úžasná“ únava. Děláte náročné cviky a nejrůznější variace, cvičíte se všemi náročnými a drahými pomůckami a vyprávíte o tom svým známým, co vše děláte, co umíte, co používáte. A ano, kolikrát se vám i stane, že najednou jste vytrvalejší, máte i větší sílu a narostou vám nějaký ty svalíky, shodíte a pan trenér dostane velkou pochvalu a zpívají se ódy na jeho slávu. Vše má však jeden háček. Vyhnout se několika bodům, tedy v našem případě písmenek, má za následek neudržitelnost našeho tréninku, tedy se dostaví problémy a to v různých podobách a i dobách trvání . Taková doba trvání je závislá na věku, intenzitě, zátěži a druhu pohybu, stavu pohybového aparátu v době začátku tréninku, stravě, zaměstnání , vrozeným dispozicím atd….).  Samozřejmě nejde jen o samotné zdraví, ale o naši individuální potřebnost a efektivitu daného cvičení, daného tréninku. Je až mnohdy obdivuhodné, kolik cviků lidé dělají bez potuchy k čemu to dělají a co tím vlastně tvoří, budují, zlepšují, posilují či protahují. Hlavně že udělají nějaký pohyb a nějak se cítí, něco bolí, zkrátka něco se děje.  Je ale velice nutné se zamyslet, jestli náhodou z vás nedělají různé výzvy ovečku a spoléhají na vaší neinformovanost. Jestli náhodou

Začněte vždy od body A , a ne od bodu F. Tedy otestujte tělo a poznejte potřebu vlastního těla!

rychlejší a tvrdší cesta není spíše cesta zpátky než vpřed. Jestli malý a pomalejší pohyb není vlastně ten tvrdší, silnější , zkrátka ten, který mi přinese lepší a především udržitelné, tedy trvalejší výsledky.

Je tedy více než vhodné se poradit se zkušeným trenérem a vybírat více hlavou, tedy rozumem než emocemi a svým egem. Přemýšlet nad tím, zda je pro vás cvičení vhodné, k čemu vůbec toto cvičení je, jak je na tom vůbec vaše tělo a co potřebuje, jaké jsou vůbec mé tréninkové potřeby a co je skutečně efektivní, k čemu vše slouží, a co je zdravé a co vám spíše ubližuje i přesto jak to vypadá. Je tedy nutné se sami sebe zeptat, zda chceme cirkus, divadlo, zábavu a akční sci-fi a uspokojit své emoce a ego, nebo  stavět své tělo na pevných základech, pevných pravidlech,  udržitelných výsledcích a zdraví.

 

(Autor: Michal Mareš)