Core a cesta ke skutečnému kliku

Klik patří mezi nejznámější cvik na světě. Je také všeobecně uznáván jako vynikající měřítko u testů v ozbrojených a bezpečnostních složkách. Klik je zkrátka ukazatel síly a silové vytrvalosti a my s tím můžeme jen souhlasit. Je to také tím, že samotný vzpor ve správném nastavení všech segmentů a kloubů, ve spojení se správnou aktivací, je samo o sobě těžkou záležitostí a ukázkou kontroly nad svým vlastním tělem. O to pak více samotný klik. Na to se však zapomíná. Na základě tohoto ovšem nemůžeme souhlasit s tím, co se považuje za klik a jak se následně používá ve všech možných systémech a testech. Jde skutečně o klik či o pouhé samovolné vytlačení své hmotnosti nahoru?

O tom jak se zlepšit v kliku toho bylo napsáno již dost a dost. Co názor, to velká pravda a každý vám samozřejmě smrtelně prokáže, jak zrovna za ním jsou skutečné výsledky. Věřím, že mnohé mají své výsledky a lidé skutečně dokáží provést mnoho kliků a zlepšují se. Otázka však je, jestli tyto výsledky jsou skutečnými výsledky? Ano, je to opravdu tak! Je těch 30 či 50 kliků skutečně 30 či 50 kliky? Je z toho alespoň jeden klik klikem? Kolikrát jsem toto již viděl, denně vidím a ještě uvidím. Jak tedy vše zjistit?

Kontrola
Nezajímá mě kolik uděláte kliků, vraťte se na začátek. Tedy zkontrolujte, zda provádíte váš klik správně a je skutečně ideální. V bodech následovně:

1)    Začněte od kontroly samotného vzporu a jeho správného nastavení.
Základní chyby jsou:

a) Špatné nastavení páteře -hyperkyfoza a anteverze pánve:

     Příčina: Špatné držení těla, špatné nastavení a korekce vzporu, slabé jádro.

b) Neudržení neutrální polohy v lumbální oblasti:

  Příčina: Slabé nestabilní jádro, špatné držení těla.

c) Hlava v předsunu

Příčina: Slabé hluboké svaly krku, souvislost se slabým jádrem.Špatné držení těla.

d) Neudržení lopatek na hrudním koši, elevace ramen:

Příčina: Nestabilní lopatka a špatně zacentrovaný kloub ramene. Slabé fixátory lopatek, především pak mm.rhomboidei, m. serratus anterior, m. teres major, m. lastissimus dorsi.

 Řešení:
Správné nastavení a především pak následné udržení tohoto nastavení je velice důležité. Nejde jen o samotnou správnou funkci jádra, kdy tak budeme nevhodně přetěžovat páteř, především v bederní oblasti. Špatně zacentrované lopatky a humerus má za následek přetěžování horních fixátorů lopatek, špatnou funkci a rozsah polohu paže, špatné zapojení celého spektra zádových svalů, ale např. i triceps a další svaly budou špatně zapojeny, což můžeme často vidět u plandavých tricepsech u žen, častá příčina je právě ve špatně zacentrované lopatce. Je tedy nutné dbát o správné funkci po celou dobu a nejen o udržení v počátku, ale především v dolní oblasti. Argument typu „ono si to časem sedne“ mi doslova zvyšuje tlak. Sedne si to leda tak, že získáte mnohé asymetrie, nebudete správně aktivovat svaly i samotné jádro, tedy je to cesta ke zranění.

Jak v posilování jádra tak stabilizaci lopatky postupujte vždy od nižších poloh na břichu či na zádech. U lopatek se snažte nejdříve lopatky mobilizovat a uvolnit a poté se ji snažte správně zacentrovat. Pomoci Vám může i poloha ve stoje u zdi, kde se snažte do polohy navést či použijte centraci lopatky na břichu. U core se přesvědčte, zda vše aktivujete skutečně správných způsobem a jak s touto aktivací dokážete v základních polohách držet neutrální polohu.

2)    Zjistěte, zda ve vzporu vydržíte 30s ve správném nastavení.
Když zjistíte, že dokážete správně držet ve vzporu, zkuste tak vydržet alespoň 30s. Jestli zjistíte, že nevydržíte, posilujte tuto pozici v poloze v prkně v podporu či v nižších polohách.

3)      Pomalý postup dolů:
Následně zkuste jít velice pomalu směrem dolů do pokrčených loktů, které táhněte od sebe směrem do 45 stupňů a zpět a zjistěte, zda stále udržíte všechny segmenty ve správně stabilizaci a centraci. Jestli zjistíte, že dokážete provést celý klik ve správné pozici, ale dalšími kliky se pozice zhoršuje, zlepšete vše izometrickou pozici v dolní části.

Jestli jste vším prošli v pořádku, tak gratuluji. Teď jste skutečně provedli první kliky a můžete se zajímat o systém, který vás přivede k mnoha dalším skutečným výsledkům! Jen tak dál!