Tréninkový plán? Jasný cíl, ale také jasný začátek

V tomto článku si vysvětlíme, jak a proč vytvořit perfektní plán, a jak tedy dosáhnout vašich fitness cílů. Ať už jsou vaše cíle jakékoliv, je třeba si je vždy přesně určit. Když jsme je stanovili, je třeba si stanovit tréninkový plán k jeho dosažení. To podstatné co je však vysvětlit je to, jak by měl vypadat nejen cíl, ale především samotný začátek, tedy základ a poté také průběh. V tom totiž je často zmatek či se nic takového neřeší. Je až velmi mnoho těch, co má plán špatný či žádný. Chceme-li dlouhodobé výsledky, je třeba mít jasno, jak v základu vypadá takový plán.

Definujte reálný cíl

Cvičení pro cvičení je nesmyslná cesta nikam. Tito lidé, co jen vědí, že chtějí mít „nějakou“ kondici či „nějakou“ sílu , nebo chtějí prostě zhubnout, končí na mnoha skupinových lekcích ala kruhové tréninky, kam budou chodit dlouhá leta a budou mít „nějaký“  ten dobrý pocit. My však nechceme pocit. Chceme výsledky a to dlouhodobé.

Je třeba si tedy stanovit cíl. Druhý problém však je s nereálnými cíli typu, chci zvednout 200kg na bench(když neudělám pořádně ani jeden klik), shodit 30kg( když nejsem schopný si pravidelně vařit a hlídat si stravu) atd. Jděte po malých krůčcích. Nastavte si malé, realistické cíle. Pokud jste si nastavili zbytečně těžký cíl, pak je dost pravděpodobné, že dojde k nezdarům a nedostatku motivace. Klíčem k úspěchu je to, aby k úspěchu docházelo, tedy aby se dosahovalo dílčích výsledků, a samotná cesta nebyla cestou selhávání. Úspěšný se liší od ostatních, protože on nemá potíže, on se vždy poučí a reaguje na problémy.

    .
Vytvořte si jasný a postupný plán.

Jakmile jste definovali své cíle, musíte vymyslet, jak jich efektivně dosáhnout. Efektivně znamená postupně, tedy udržitelně a s respektem ke zdraví. Tedy vytvořit si individuální tréninkový plán.

Proč plánovat? … Protože chápete, že náhodný, špatně aplikovaný trénink je jen  ztráta času. Nemůžete trénovat bezcílně a očekávat, že dosáhnete výsledků. Otázka však je, jak má takový plán vypadat. Nebudeme se zaobírat podrobnostmi a rozdílu mezi jednotlivými metodami. Důležité je říct to, že se naprosto zapomíná, že cesta k cíli musí mít pevné kořeny, pevné základy. Když je nepostavíte, vše se může zbořit jako domeček z karet.

Většina lidí ví, jak chtějí vypadat, nebo kolik toho chtějí zvednout nebo jaký problém chtějí odstranit, ale netuší, kde začít. Dochází tak k velmi častým situacím, kdy se kombinují mnohé systémy a tréninkové postupy do sebe, které by se neměly kombinovat. Následek je jasný, špatné či žádné výsledky či rovnou zranění a znemožnění dosáhnout výsledku.

Váš plán nastiňuje, jaké postupy použít k dosažení reálných cílů. Jak má dlouho plán trvat, kolik opakování a cviků, jak často, jak rychle, jakou hmotnost, jaké průpravné a nápravné cviky použít, jaké pomůcky či bez nich, jak se stravovat, atd. , je toho mnoho a dobrý trenér by si měl vědět rady nejen z nějakého čerstvého kurzu, ale především ze zkušeností, které má za sebou.

Nesnažte se napsat si vlastní jídelníček a cvičební plán, pokud jste začátečník, a používat plán někoho jiného či si opisovat věci z časopisů. I když na druhé straně když člověk sleduje mnohé trenéry, možná by to bylo leckdy i lepší řešení J. Nechte si poradit od zkušených, to je vždy dobrá investice. Sledujte vaše pokroky a progresi.

Kráčejte po pevných základech

Co bych řekl, že je dnes největší problém v rámci tréninkového programu či plánu, je nevytvoření si pevných základů či vůbec nevědomí toho, co to základy jsou. Velká část cvičících je si převážně vědoma nějakých těch reálných či nereálných cílů, avšak vůbec netuší odkud začít. To se však týká i většiny trenérů.

Bezcílný,  freestyle fitness trénink je přístup, který se dnes běžně praktikuje a vše končí špatnými výsledky či zdravotními důsledky a zraněním.  Tedy žádná náprava, žádná korekce, žádná průprava. Přímý skok do výkonu a dovedností , je jako skočit do bazénu bez vody. Základ jsou správné pohybové vzorce, tedy správný pohyb. Správná rovnováha stability a mobility. Následně silové, kondiční a pohybové schopnosti jedince. Často se setkávám s někým, kdo udělá 30 kliků, s tím, že je na tom silově dobře. Dle stabilizace jednotlivých segmentů na těle však ho rychle vyvedu z této myšlenky a sám zjistí, že správně neudělá ani jeden klik a když takto bude pokračovat, jedině si ublíží. Když někdo neudělá správně dřep, nemůže dřepovat a to ani bez zátěže. Když někdo neudělá klik, nemůže klikovat. Na druhé straně vyřešit to tak, že budu tahat činky místo zvládnutí vlastní váhy těla, je další přeskočení pevných základů.

Když chceš zvládat zátěž, musíš zvládat sebe!

Když chceš zvládat sebe, musíš znát své tělo a mít správné pohybové vzorce!

Upřesněte plán. Co mám změnit?
Je důležité, abyste jste neustále sledovali pokrok a aby docházelo k progresi. Znám mnoho těch, co chodí cvičit a vše je stále stejné již celé roky. Jestliže něco nefunguje, pak je to špatně nastaveno, tudíž je třeba změnu.

Podívejte se na vaše statistiky do deníku či jen do svého svědomí a odpovězte si na otázku – jsem na cestě k dosažení svých cílů? Pokud ano, pak je to skvělé! Pokud ne, je třeba najít chybu, která bude v plánu či ji můžeme najít v tréninku či přístupu k tréninku.

Mezi klasické příznaky špatného silového a kondičního tréninku patří:

a)      Není k dispozici trenér

b)     Špatně nastavený trénink či používané postupy a metody

c)      Nedostatek motivace a nevědomí toho, proč trénujete

d)     Pomalý pokrok či žádné zisky

e)      Snadné rozptýlení při tréninku

f)       Znuděný trénink a vymlouvání se

Možná  vám chybí intenzita? Možná se jen vymlouváte a vaše tréninky nestojí za nic. Možná neděláte správný trénink a nepoužíváte správné metody? Možná potřebujete něco nového?  Možná vám spíše chybí trenér, který by vám řekl, co vám chybí?
Nevěřím, že něco nejde. Výmluva „ Nemám dost času na trénink“ je jen vždy jinak řečeno „ Nechci mít čas na trénink, mám jiné priority!“. Omezte facebook, televizi, hraní her či popijení s přáteli a bude času až příliš. „Nemám na trenéra peníze“ znamená jen jinak řečeno “ Mám peníze na něco jiného a tohle není pro mě důležité“. Otázka poté je, jestli neztratíte později mnohem více peněz rehabilitací a jinými investicemi do svého těla a zdraví. Vaše zdraví i vaše zdatnost by měla být však vaši prioritou. Bezcílný trénink, který nemá pevný řád a pevné základy, nejen nepřinese dlouhodobé výsledky, ale povede dříve či později spíše ke zranění a tedy ztrátě zdraví.