6 ženských fitness mýtů, které by jste měly znát

1.Silový trénink dělá ženy svalnaté a velké.

Žena získá obrovské svaly jedině na steroidech. Ženy kulturistky s mužskými rysy či objemné vzpěračky s obrovskou silou jsou toho živoucím příkladem. Průměrný muž produkuje desetkrát větší množství testosteronu než průměrná žena. Chcete-li být skutečně objemné a mužné,  budete potřebovat hodně testosteronu. Bez něho nemůžete být objemné či skutečně více svalnaté. Tedy, pokud máte v plánu být objemnější a mužnější , sáhněte po steroidech, jestli chcete být silné, krásné a bez tuku, nebojte se silového tréninku a svalů.

2. Dřepy jsou špatné pro vaše kolena.

Nevím, kdy tento mýtus skončí. Vtipné na tom je to, že je to zcela opačně, dřepy jsou naopak pro kolena velmi přínosné. Bohužel stále mnoho lékařů a trenérů chrlí tyto nesmysly bez ohledu na mnohá fakta a studie. Hluboké dřepy, a tím myslím skutečně hluboko pod paraelu je nejen znakem správného dřepu a dobrého výkonu, ale i toho, že kolena správně pracují. Navíc pracují na plno vaše hyždě, což je jistě velmi pozitivní. Naopak polo dřepy nám naše kolena zbytečně přetěžuje. Jestli chcete mít zdravé kolena až do stáří, dělejte hluboké dřepy!

http://www.coretraining.cz/2012/12/rehabilitace-kolena-2-dil-hloubka-drepu-a-zdrava-kolena/

3. Běhejte a budete fit.

Abychom parafrázovali Charlese Poliquina, „Lidé jsou určeni buď  aby sprintovali nebo chodili na dlouhé vzdálenosti.“ Především mnohé ženy (ale i muže) může být jak v rámci jejich struktury těla či při větší šířce boků navíc běh více škodlivý, než by přinášel užitek.

Běh je sport. Není to obecná tělovýchovná aktivita. Každý dopad chodidla je plyometrické cvičení, a pokud na toto nejste řádně připraveni v rámci specializovaném tréninku, můžete se snadno zranit. To vše je jen otázka času. Velcí běžci se učí, jak být velcí běžci a dělají to, co je nezbytné pro zmírnění stinných stránek jejich sportu.

Nemusíte běhat, aby jste byly fit, buďte fit, aby jste mohli běhat!

4. Pokud chcete ztratit tuk, více cvičte.

To je velký mýtus nekonečných návštěv aerobních lekcí v komerčních fitness centrech. Cvičení samozřejmě zvyšuje spálení určitého množství kalorií. Umožní vám to zrychlit metabolismus a podpořit tak váš výsledek. Je to však jen impuls. Pokud to však chcete dělat správně, budujte svalovou hmotu a sílu a již tím zrychlíte váš metabolismus.

Ztráta tuku je především o kaloriích a způsobu stravování.  Můžete cvičit třeba každý den, ale když nezměníte jídelníček, můžete taky velice dobře přibírat.  Pokud je vaším cílem zbavit se tuku, musíte změnit a správně nastavit váš jídelníček.

5. Kardio je pro odbourávání tuku více důležité než silový trénink.

Tento mýtus je dost častý. Kardio je ideální pro zdraví jako takové,  a navíc u něj spálíte velké množství kalorií. Nicméně vaše největší obava, když se snažíte zhubnout tuk, by měla být ta, že ztratíte svaly. Pokud ztratíte mnoho svalů, neudělali jste nic pozitivního, ba naopak. Udržet vaši váhu a formu bude pak o dost těžší. Méně svalů totiž znamená pomalejší metabolismus. Efektivní program na ztrátu tuku by měl být založen i na udržení či ještě lépe získání svalové hmoty, tedy přední místo musí mít silový trénink. Kardio je až na dalších místech.

6. Pokud nemáte pocit, že jste po tréninku uplně zničení a vyčerpaní, tak jste necvičili dost tvrdě.

Typický příklad dnešních módních výstřelků v podobě bláznivých hardcore, crossfit či šílených kruhových  a dalších podobných typů tréninků. Soutěže jsou soutěže, trénink je trénink a má jasný logický účel a cíl. To není rozhodně to samé. Je smutné, že mnoho lidí je vedeno k pocitu, že když nejsou po tréninku totálně vyčerpaní, že mohou sotva dýchat a nevypotili litry vody, tak nic nedokázali. Nejsmutnější je, že se to podsouvá i samotným začátečníkům či cvičencům, kteří k nějakým vrcholovým výkonům mají hodně daleko. Často vše také pak končí zraněním. Kde je však nějaký skutečný posun a výsledek?  Kde je nějaká tréninková adaptace? Jak to ovlivní vaši biomechaniku pohybu? Jak to posune váš výkon, když se zraníte? Jaký posun přináší vyčerpanost organismu v tréninku a co nám skutečného progresivního přinese?

Tvrdě trénovat znamená především chytře a plánovitě!

 

 

 

Zdroj: www.breakingmuscle.com