TRX trochu jinak – náprava a rehabilitace v dřepu

Není jednoduché provézt správný dřep a každý den to máme na očích. V dnešní době plného sezení, počítačů a polovičních dřepů se není čemu divit. Na druhé straně každý den můžeme vidět zacházet s mnoha úžasnými pomůckami, jako je např. závěsný systém či rip trainer jen jako s něčím, co vše co nejvíce ztíží cvik a udělá ho pro oko druhého co nejvíce drsňácký. Proč se pak označují za funkční? Co je tedy použít k účelu skutečně funkčního, tedy rekondici/rehabilitaci. Vše totiž jde použít jinak a to ke zlepšení samotného funkčního pohybu, držení těla a zlepšení stability či mobility ve správným tělesných segmentech.

Kde jde toto dobře využít je právě dřep. Dřep je komplexně úžasný, efektivní a prospěšný pohyb a my si ukážeme jak spojit závěsný systém s dřepem trochu jinak.

Hluboký dřep s asistencí– Závěsný systém se může krásně použít v asistenci ke zlepšení pohybu do hlubokého dřepu. To umožňuje těm, co mají mnoho asymetrií na těle, dostat se hlouběji do dřepu se správných držením těla. TRX a ostatní závěsné systémy poskytují také stabilitu pro ty, co mají problémy s rovnováhou, ale na druhé straně nějaký základní balanc musí držet, tedy je to pozitivnější pomůcka než pouhé držení u tyče apod.

Hluboký dřep s rukama nad hlavou – Další cvik, kdy jde využít popruhů ke zlepšení správné aktivace svalů lopatek a ramen, správného rozsahu a držení těla. Pomocí tohoto cviku, kdy je nutné cvičence správně nastavit, dokážete  dostat tělo do správného pohybu.

TRX a rehabilitace pomocí variace dřepu

Biomechanické studie prokázaly, že změny vašeho těžiště ovlivňují výsledné svalové aktivity mezi čtyřhlavým svalem a hamstringy. Během rovného dřepu, kdy těžiště je poměrně neutrální, je na kvadricepsy a hamstringy poměrně stejná aktivace dle hloubky samotného dřepu.

V podstatě při provádění cvičení, kdy je zadní těžiště, například u leg-pressu nebo u dřepu s opřením o zeď, se zvyšuje aktivita čtyřhlavého stehenního svalu. Naopak, pokud se nakloníte během pohybu vpřed, zvýšíte aktivitu hamstringů. V případě neutrálního postavení, kdy se jen lehce přidržujete, dochází v případě celého hlubokého dřepu k postupné kontrakci jak předních, tak zadních řetězců.

TRX varianty dřepu

Tyto varianty u těchto poloh lze využít v případě, kdy potřebujeme zapojit více jeden či druhý svalový řetezec.V případě rehabilitace nastávají situace, kdy toto může být velice prospěšné.

Například, když se pacient zotavuje z operace ACL, může těžit z polohy v neutrálním dřepu s cílem usnadnit spolupráci kontrakce a stability kolena a postupně se dostává do celého dřepu. Pacient se zraněním  PCL by měl provádět dřepy v neutrálním postavení až později,  správná pozice vepředu těžiště by se mělo snížit zatížení hamstringů a posteriálních řetezců. Pokud chcete během dřepu toto usnadnit a zdůraznit extenzi v kyčlích, můžete se naklonit vpřed a pracovat na tomto pohybovém vzoru.

Použití závěsného systému pro cvičení dřepu je během rané fáze rehabilitace velmi užitečné. TRX systém může pomoci držet určitou tělesnou váhu v dřepu pod kontrolou, zlepšit rovnováhu, pacient může posunout své těžiště více v před nebo vzad, a slouží k tomu, aby klient mohl provézt dřep správně i přesto, že existují určité dysfunkce, které to nedovolují.

To jsou jen některé příklady, jak nám může závěsný systém pomoci v případě tohoto jednotlivého problému jako je dřep. Pochopení biomechaniky dřepu a co se stane se samotným zapojením svalů u různých variant, nám může dost pomoci vytvářet lepší tréninkové programy a lépe používat pomůcky než na pouhé bláznivé kruhové šílenství.

V příštím článku se můžete těšit na netradiční, ale efektivní využití Rip traineru.

http://www.coretraining.cz/2012/10/seminar-drep-diagnostika-a-kompenzace/