Osobním trenérem snadno a rychle?

Práce osobního trenéra vypadá z venku dost lákavě a jednoduše. Nosit sportovní oblečení, celý den počítat opakování a říkat jaký cvik kdo má provádět, a celý den strávit v gymu či fitness centru. Navíc pracovních míst ubývá a toto vypadá jako velmi lehký výdělek. Vždyť stačí udělat si nějaký ten rychlokurz a pak jen oslovit své známé a kamarády a vyhlásit „ máte mě tady, jsem také osobní trenér a jsem nejlepší, tak se hlaste! “. Ano je to tak. Nestačím se někdy divit, koho nového každý rok člověk vidí jako trenéra. Praxe jak v zahraničí, tak u i nás však ukazuje, že tato práce je naplněna nekvalitními pracovníky a toto číslo se každým rokem neustále zvyšuje, takže jak  v zahraničí, tak i u nás, se sahá k opatřením, jak vše omezit a dát všemu jasná pravidla.

Pravda je většinou taková, že většina tzv. trenérů není ani plnohodnotnými trenéry i když se tak tváří. Většinou mají i další zaměstnání a doufají, že přijde čas, že se chytnou a už nebudou muset dělat svou starou, málo placenou a nudnou práci. Přes noc máme z dlouholetého barmana trenéra a stačilo jen zakoupit nějaký ten kupón ze slevového portálu a napsat si do svých znalostí cokoliv. Modní trendy se k tomu samozřejmě vždycky hodí a proto tu máme najednou stovky odborníků na funkční trénink, crossfit ,vzpírání, výživu, fyzioterapii a pohybové vzorce, až se nám z toho točí hlava.

Pravda je však taková, že tak jednoduché to zase není a úspěch vytvářejí reference, průběžné vzdělávání a také dlouholeté osobní, trenérské a sportovní zkušenosti. Ze 100% lidí co vyjdou všemožné trenérské školy se nakonec dlouhodobě uchytí zhruba 10-20%. Vydělat peníze jako trenér totiž není nic jednoduchého a chce to mnohem, mnohem víc než křičet do světa o svém novém náhlém znovuzrození. Je to pomalá, obtížná cesta a práce sama na sobě. Zde je pár rad pro to jak být dobrým.

Neustále se vzdělávejte

Fitness a pohled na lidské tělo se neustále zdokonaluje a vyvíjí. Je třeba se neustále vzdělávat, navštěvovat semináře,

Nápis na zádech k úspěchu nestačí!
Nápis na zádech k úspěchu nestačí!

kurzy, číst a studovat. Pokud nevíte jak tělo pracuje a jak fungují jednotlivé svaly, či nevíte jak se jmenují, bude lepší se zamyslet a tuto práci opustit a vrátit se ke staré. Práce trenéra znamená nestále studovat a vědět víc než den předešlý. My jsme ti, co pracují s lidmi a to více než doktoři a další. Časy, kdy stačilo umět změřit biceps a znát základní rozdělní cvičení partií na cvičení, umět počítat do 15ti a vědět jak každý stroj funguje a na co je, tyto časy jsou dávno pryč. Chcete-li být úspěšný, pak jedině tak, že každý den budete chytřejší a lepší. Trenérská práce není totiž nějaký byznys, ale je to poslání, služba pro lidi na celý život. Kdo v tom vidí lehce vydělané peníze, ten je předem určen k neúspěchu.

Specializujte se

Nesnažte se být vším pro všechny lidi. Vyberte jednu či dvě oblasti, které jsou vám blízké a kterým rozumíte a na ty se specializujte. Trenér, který napíše, že umí vše od úbytku hmotnosti, nárůstu svalové hmoty, po pohybové vzorce a nápravu asymetrií ,  výživu, kondiční a aerobní tréninky, crossfit, vzpírání,  jogu a já nevim co ještě, ten nakonec neumí vůbec nic. Ortoped vám taky netrhá zuby, gynekolog vám neoperuje srdce. Trenéři u nás většinou vystupují jako brouci pytlíci, kteří znají vše a vše umí a dle toho to tak taky dopadá. Klient by měl mít možnost stejně jako na západě, vyhledat specialistu na určitou věc, která ho trápí a s kterou chce pomoci, stejně jako u doktora. Nespecializovat se, znamená nebýt profesionálem. Specializovat se v určité oblasti také znamená úspěch mých klientů, tedy dobré reference.

Soustřeďte se na klienta, ne sebe!

Fotky s novou formou z vyhrané soutěže z Vás dobrého trenéra neudělají!
Fotky s novou formou či z vyhrané soutěže z Vás dobrého trenéra neudělají!

Přestaňte se fotit polonazí se svým novým vysekaným sixpackem a napumpovanými bicepsy. Co mě dokáže rozhodit, jsou tyto fotky na prezentačních fotkách trenérů, které rozhodně neznamenají automatický úspěch klienta, ba mnohdy naopak. Rozhodně si nemyslím, že by trenér měl být nějaký pupkáč bez kondice, rozhodně by měl mít za sebou dlouhou sportovní praxi a zkušenost a je chyba, když ji nemá. Na druhou stranu ti trenéři, kteří skutečně dělají tuto práci naplno, něco znamenají a věnují celý svůj čas výsledkům a zlepšování svých klientů a své práci v této oblasti, brzo rychle zjistí, že mají stále méně času na sebe a je třeba z něčeho slevit. Krásní, vymódění, opálení a maximálně osvalení trenéři z komerčních center jsou sice krásní na fotkách, s vašimi skutečnými cíli a problémy vám většinou nepomohou. Za trenéra by měly mluvit výsledky jejich svěřenců, jejich vzdělání a jejich práce a zkušenosti, rozhodně ne největší biceps a vysekané buchtičky na břichu. Trenér by měl žít svými klienty, svou prací pro lidi, ne svým zrcadlem!

Investujte a buďte trpělivý!

Pakliže máte body 1 a 2 a jste skutečně dobrý trenér a to i po stránkách osobnostních, pak je nutné, aby se o tom někdo dozvěděl. Jestli jste zapadlí v místních fitness a spoléháte na svou vizitku se svou novou formou, tak si rovnou najděte jinou práci a neztrácejte čas.  Trenér musí investovat nejen do vzdělávání, ale také do propagace, do pomůcek, do času, který bude věnovat i mnohdy nezáživným činnostem, které však dají o něm vědět. Mnohdy pomůže i opustit svou vedlejší práci a naplno se věnovat tomu, čemu se věnovat chci a být tak donucen okolnostmi dělat vše na 100%. Polovičatá práce není žádná práce. Dobré reference a to ty nevyžádané, jsou ty nejlepší. Velká propagace ze špatnými referencemi je mnohdy ještě horší cestou. A v neposlední řadě, vše trvá nějaký čas a neztrácejte hned hlavu a udržte si optimismus, nadhled a úsměv.

 

 

 

Inspirace:  http://breakingmuscle.com