Základních 5 výhod a doporučení pro core trénink

„Core  je jedna z oblastí těla, která bude vždy dobrou investicí do budoucna“

Tradiční cesta k budování „six packu“ byla a je stále jednoduchá: ztratit tuk a dělat buď s velkou zátěží či stovky opakování sedů lehů, zkracovaček či zvedů nohou. To byl a je přístup, který jistě funguje po celá desetiletí a slouží na rozvoj těchto šesti buchtiček pro kulturisty, fitness modely a jiné sportovce. Má to však jeden velký háček!

Tato cvičení mohou závažně poškodit vaše záda! Způsobují obrovské zatížení na páteř, která může zranit a přetížit vaše páteřní obratle a ploténky a přinést vám problémy se zády do konce života. Tato cvičení také nezajistí stabilitu vašich zad a stabilitu a efektivitu vašeho funkčního pohybu. Také první zdání, že budete vypadat lépe je mylné. Takováto cvičení může závažně ohrozit vaše držení těla, a ani nezajistí skutečně hezké ploché břišní svalstvo.

Mnohé studie zjistily, že mnoho těchto populárních, tradičních cvičení, jako jsou sedy lehy, sklapovačky a další, poškozují páteř. Správný funkční trénink středu těla znamená trénink přesných pohybů, aktivace a budování síly a svalů bez zdravotních poškození a rizik problémů se zády. Silná bránice a silné, ale i funkční svaly, jsou efektivní cestou ke zdravým zádům, silnému středu těla, ale i síle jako takové. Takové svaly, které naučíme správně spolupracovat, nám vydrží po celý život.

Silné jádro je klíčem nejen ke zdravé, ale i ke skutečně atletické postavě, která bude skutečně funkční a zdatná. Výkonné svaly jádra Vám umožní přenášet sílu efektivněji ze středu na periferie, tedy může sloužit u většiny sportů ke zlepšení jejich výkonu a přesnosti.

1.  Core trénink zlepšuje funkční zdatnost.

    Core trénink zlepšuje funkční zdatnost.Lepší funkční pohyb umožňuje snadněji vykonávat každodenní úkoly, jako je chůze, úklon, předklon, zvedání ze země či dřep.

2. Core trénink snižuje riziko bolestí dolní části zad.                                                                                           Slabé svaly jádra často vedou k bolesti zad. Silné svaly vám jak pomohou udržet správné držení těla, tak snižují nadměrný tlak na páteř, kterou stabilizují.

3. Core trénink snižuje riziko různých zdravotních problémů.                                                                         Silné svaly jádra snížují riziko bolesti krční a bederní páteře, vyhřezů plotének, natažených vazů, zranění svalů, inkontinence a dalších….

4. Core trénink zlepšuje sportovní výkon.                                                                                                              Všechny silné pohyby pocházejí z jádra těla ven. Silnější jádro vám umožní vytvářet silnější a rychlejší pohyby na perifériích – tedy rukou a nohou.

5. Core trénink vám pomůže vypadat dobře.                                                                                                               Core trénink vám nejen pomůže ke správnému držení těla a stabilitě, ale pomůže vám i ke skutečně hezkému plochému břichu.

Základní rady a doporučení

• V rámci pokroku pravidelně testujte sílu core a posturální stabilitu.• Trénujte pohyb, ne svaly.

 • Na počátku core tréninku se naučte správně dýchat, správně vnímat své tělo, a  pracovat se svou vlastní tělesnou vahou. Vyhněte se na začátku požívání pomůcek. Když neuděláte správně dřep s vlastní váhou, taky nemůžete pokračovat s velkou činkou (Nemluvíme zde o pomůckách, které vám kompenzačně pomohou ke správnému pohybu)

• Založte své cvičení v prvé řadě na cvičení na podložce s vlastní váhou. Většina studií zjistila, že cvičení na nestabilních plochách (gymnastické míče či Bosu…) je méně efektivní na získání síly, než trénink na pevném povrchu. Nestabilní plochy používejte jako pomocný doplněk či nadstavbu, či jej používejte cíleně pro potřebné funkční účely.

• Nedělejte core cvičení jako první věc ráno. Obsah vody mezi obratli páteře zůstává vysoká po dobu min. 1hod. poté, co jste se vstali z postele. Také nedělejte nic intenzivnějšího krátce potom, co jste po dlouhou dobu seděli v práci apod. Delší ležení nebo sezení zvyšuje nebezpečí poranění páteře.

• Vyhněte se cvičení do nadměrné flexe (ohýbání v pase směrem ke kolenům), jako jsou sedy lehy, sklapovačky, špatně prováděné zkracovačky či podobně stavěné stroje takových pohybů. Zásadně se vyhněte energickým pohybům při takovýchto podobných pohybech. Nejen, že tyto cvičení nemají nic společného se cvičením core, ale je zde velké nebezpečí poranění páteře.

•  Core trénink jako základ funkčního tréninku zdůrazňuje trénink celého těla v pohybu než izolované pohyby.

• Udržujte při cvičení dobrou formu. Svalová únava destabilizuje páteř a může vést k poranění.