Rehabilitace – Kolena 2.díl: Hloubka dřepu a zdravá kolena

V tomto druhém dílu bych rád popsal, proč jedno z nejpopulárnějších používaných cvičení, navíc často předepsané a doporučené pro rehabilitaci kolen, jako jsou poloviční či částečný dřepy, jsou špatné pro kolena. Bohužel je toto cvičení používané i u mnoha druhů cvičení, které se označují za funkční, což je docela kontroverzní.

   První problémem je, že poloviční dřep klade větší tlak na tibial anterior a kvadriceps, což vede k následnému přetěžování čéšky. Především zde nedochází k správnému celkovému zapojení svalů a aktivaci zadních svalových řetězců. Částečný dřep nedokáže protáhnout hamstringy v celé délce stejně jako hyždě či adduktory. Většina síly jde tedy na tibialu anterior a kvadricepsu, což směřuje veškeré síly na kolena. Nevyvážené napětí na pre-patelární oblast může pomalu vytvářet i zánět šlach kolenního kloubu. Hamstringy těží z jejich plné účasti v pohybu stejně tak jako hyždě, kde se plně protahuje. Tato skutečnost je často přehlížena při zatížení předního zkříženého vazu (ACL). Zaostalé, slabé hamstringy hrají vekou roli ve zranění ACL. V úplných dřepech pracují hamstringy naplno a chrání tak koleno, v polovičních však nikoliv.

Dřep a jeho hloubka je stálé kontroverzní téma. Většina lidí má naučeno, že čím hlubší dřep, tím horší pohyb pro kolena. Studie však ukazují, že částečné dřepy jsou to, co je špatné. Dřep totiž, pakliže ho umíme správně, je jeden z nejbezpečnějších cvičení na kolena, které navíc podporují stabilitu kolen a to jak z důvodu plného posílení vastus medialis či celkového posílení svalů a vazů v plném prodloužení, které zároveň podporuje i mobilitu. Tato omezená mobilita v kolenech je právě vytvořena sedavým způsobem života a omezeným rozsahem ve cvičení. Správně provedený „zdravý“ dřep není tedy do poloviny, ale od poloviny dolů, tedy v případě, že boky klesají pod čéšku kolena.

Dalším problémem je spojení tohoto pohybu s použitím nadměrné zátěže s tradičním použitím strojů jako je např. předkopávání v sedě či použití multipressu s následným posunutím nohou vpřed atd. Často jsou tato cvičení naopak předkládány omylem jako příznivá pro kolena, i když v rámci těchto informací nám vše vychází právě naopak. Důležité je také správné umístění tyče a poloha chodidel na která bychom neměli zapomínat.

Jaké je tedy shrnutí?

1. Dřepy by se měli vždy provádět do maximální možné hloubky, které je možné dosáhnout z hlediska správné formy a techniky. V případě problému je třeba postupu do větších hloubek třeba používat asistence spojené s kompenzačními cviky.

2. Hluboký dřep může být škodlivý v případě špatného provedení, což může mít příčinu ve špatné technice či spíše v některých z asymetrií a omezení na těle v oblasti mobility, flexibility a stability. S tím je třeba se obrátit na vzdělaného trenéra či fyzioterapeuta.

3. Poloviční dřepy nejen že zhoršují mobilitu a tedy zhoršují následné problémy s koleny, ale nezatěžuje svaly v rovnováze, kde je správné nastavení ke stabilitě kolena a jeho ochraně, a tedy nastává jeho přetěžování.

4. Biomechanika ukazuje, že když je dřep ukončen do paralelní polohy, tedy kdy je v rovině kyčelní a kolenní kloub, brzdná síla přechází z větší části jen na koleno, pod touto polohou se brzdná síla rozkládá více do kyčelního kloubu.

5. Problémem může být i to, pokud máte ploché nohy. Špatná podpora klenby ve vašich nevhodných botách může způsobovat nevhodné zatížení kolen. Věnujte tedy velkou pozornost správnému zvolení obuvi či vložek do bot a především kompenzaci.

 

 

http://www.coretraining.cz/2012/11/rehabilitace-kolena-1-dil-predkopavani-drepy-a-bolest-kolen/

http://www.coretraining.cz/2012/10/seminar-drep-diagnostika-a-kompenzace/

http://www.coretraining.cz/2012/06/proc-a-jak-spravne-cvicit-hluboke-drepy/

 

 

Zdroje:

www.biomechfit.com