5 častých mýtů ve cvičení břišních svalů!

Mýtus č. 1:Břišní svaly se liší od ostatních svalů.

Vaše břišní svaly jsou stejné jako každý jiný sval na vašem těle. Břicho se liší pouze v místě, kde leží a tím, že neleží jako biceps či kvadriceps přímo na kosti. Jinak bychom ho ale měli trénovat stejným způsobem. Důležité spíše je, v jakém úhlu a v jaké správné pozici páteře a pánve břišní svaly cvičit, jinak fyziologicky zde není jiný rozdíl. To znamená, naučit se cvičit ve správných úhlech a ve správné aktivaci a pozici, jiné kouzla nehledejte.

Mýtus č. 2: Vaše břicho musíte cvičit každý den.

Při správném tréninku jak s vlastní váhou těla, tak s volnou váhou těla, jsou svaly důležitým  stabilizátorem  a jsou aktivaci neustále. Na toto mnoho lidí zapomíná a to i proto, že cvičí špatně. Cvičení břišních svalů každý den nejen, že svaly přetrénují, ale navíc si tím můžete zadělávat na nepříjemné zdravotní problémy obzvlášť, jestli cvičíte břicho nevhodným způsobem.

Mýtus č. 3: Cvičení břicha vás zbaví tuku na břichu.

Bylo by to moc krásné, kdyby to tak bylo, ale nic takového nefunguje. Lidé se často domnívají, že, aby se zbavili tuku na nějaké svalové partii, je třeba jí pořádně a nestále cvičit a tuk půjde dolů. To je však omyl. Tuk odchází z celého těla, rozdíl z jakých partií jde dříve, je dán geneticky např. u mužů a žen se drží větší množství tuku na jiných partiích. Jediný způsob, jak spálit tuk z břicha, je správné a zdravé dietní stravování,  a správná aerobní aktivita.

Mýtus č.4: Aby byly výsledky, je nutné provádět vysoké počty opakování.

Každý den vidím někoho provádět stovky zkracovaček do všech světových stran. Nechme stranou samotný cvik jako jsou zkracovačky, ale břišní svaly jsou stejné jako každý jiný sval na vašem těle. Pocitově se vám může zdát, že 30-50 opakování v rámci napumpování a maximálního zkrácení vám zlepšilo vaše břicho, ale rozhodně to neznamená, že bude silnější či krásnější. Naopak si nevhodným cvikem či nevhodnou aplikací k vašim diagnostickým problémům můžete i dost uškodit. Břicho cvičte stejně jako každou jinou partii dle účelu, potřeb a cíle.

 Mýtus č.5: Pokud máte bolavé záda, musíte co nejvíce cvičit břicho.

Možná jste čekali spíše opačný mýtus, ale je třeba toto vysvětlit. Častým mýtem je to, že pakliže máte problém se zády, musíte hodně cvičit břicho. I když jde o široký problém, samozřejmě otázka břišních svalů s tím často souvisí, ale břicho není jeden útvar, ale navzájem mají odlišnou funkci a také vliv na stabilizaci páteře. Problém je však, když nevhodně cvičíte břicho, což je dost časté, můžete si naopak velice uškodit než pomoci. Když špatné cvičení břicha spojíte s velkým množstvím opakování, hmitáním a navíc přidáním zátěže, vaše problémy se zády dramaticky zvýšíte než by jste je pomáhali odstranit. Tedy znovu platí zásada, zdraví je to nejcennější a vždy je důležité se poradit se zkušeným odborníkem, tedy např. vzdělaným a zkušeným trenérem.