Kettlebell nebo činka?

Toto je jedna z častých otázek, kterou si mnoho lidí, pohybujících se v silovém a kondičním sportu, pokládá. Já sám jsem se zpočátku zamýšlel, jestli je kettlebell ( dále jen KB) jen dalším komerčním výmyslem a v čem je skutečně jiný než jednoruční činka. KB je tady však delší dobu než jednoruční činka, tak jak ji známe, a tedy nejde o nic nového a jde o návrat k tomu co funguje, k tomu co je funkční a efektivní. V čem jsou ale skutečně ty specifické výhody? Zpočátku se mi totiž KB nezdál v ničem zvláštní, kroutil jsem hlavou, a díval jsem se na něj jen jako závaží s úchytem. To ale tehdy mělo příčinu v tom, že jsem neuměl KB používat a zacházel jsem s ním stejně jako s jednoruční činkou. To je bohužel častá začátečnická chyba, s kterou se můžeme setkat, kdy lidé s KB provádějí třeba rozpažování na lavičce. Jakmile jsem se postupně vzdělával a pravidelně liftoval, zjistil jsem mnohé výhody oproti jednoruční čince. Také jsem se jako trenér ptal mnohých osobností, které používají KB déle než já a tak jsem poznal nejen jeho komplexně silově funkční ale i jeho rehabilitační schopnosti.

Hlavním rozdílem je, že kvůli tomu, že musíte zvládat váhu v jiné poloze nežna vrcholu, tedy uprostřed zatížení, musíte nakládat, mnohem větší práci v udržení stability jak pro rameno, tak pro váš střed těla, tedy větší komplex stabilizačních svalů. Při tréninku brzy zjistíte, že jste nuceni se mnohem více soustředit na správné držení těla, udržování rovnováhy a tím pádem i samotná váha bude zpočátku trochu nižší než u činky. Celé vaše tělo totiž musí pracovat o mnoho tvrději a při správném držení těla dokážete efektivněji zapojit mnohé stabilizační svaly, které jinak neposílíte.

Dobrým příkladem může být např. overhead press. S jednoručkami je hmotnost stabilně v rovině nad rameny. S KB je však těžiště posunuto mimo zápěstí, a toto jiné těžiště vyžaduje mnohem vyšší stabilitu ze strany dalších stabilizačních svalů na těle jako je zápěstí, paže, rameno, lopatka ale i celého středu těla. To samé bych mohl psát i TGU (Tureckém vztyku), kde nám jiné těžiště a unilaterální druh zátěže posiluje tělo funkčním způsobem. Efektivita v rozvoji celkové funkční síly je v tomto případě rozhodně na straně koule s uchem.

Další výhodou použití KB je v balistických, kyvadlových pohybech, kde se střídá rychlost, dynamika a použití síly s výbušností atd. a jeho univerzálnost co se týká celkového použití. Vezměme si např. takový swing, což je jeden ze základních prvků KB, můžeme s tohoto pohybu plynule přecházet na množství dalších cviků a vytvářet vlastní sety k vlastní potřebě. Toto provádění tzv. dlouhých cyklů je jedna z velkých předností v rozvoji funkční silové vytrvalosti, kterou s klasickým náčiním nejste schopni provézt.
Je třeba zmínit i pozitivum zlepšení samotného úchopu, který je dost důležitý. Stabilitu úchopu vám klasická činka zdaleka jako u KB.

Existují i mnohé další výhody ve využívání KB v tréninku, ale ty, co jsem napsal, jsou pro mě nejdominantnější a jsou pro mě hlavními důvody v používání KB před činkami, v mnoha základních specifických cvičení.
Mějte však na paměti, že se rozhodně nesnažím říct, že máte automaticky KB vyměnit za činky. Prostě mají jinou strukturu, a obě pomůcky mají různé výhody a mohou být použity v různých situacích a pro mnohé použití. Je to jen o dobré znalosti a poté správné volbě, která pomůcka je lepší pro určitý účel, cíl a osobu.

 

 

Zdroj: www.metabolicprecision.worldsecuresystems.com

www.goldenworkoutroutines.com