Jak aktivně využít čas s dítětem na hřišti

Můžeme to vidět každý den. Maminky či tatínkové na hřištích, čekajících na své ratolesti. Děti se houpají, lezou a šplhají, zatímco rodiče sedí v okolí a věnují se telefonu, časopisu či sledují a kontrolují své rošťáky. Místo toho, aby využili drahocenný čas k vlastní aktivitě a vlastnímu tréninku, tak zabijí čas a pak vždy můžeme znovu a znovu slyšet klasické věty, jak není čas na cvičení.

Hřiště ale nejsou jen místo vybavené jen pro děti, jen je třeba více hledat vhodné místo. Jistě máte v okolí také nějaké větší hřiště, kde se můžete pozitivně zabavit všichni. Sám s tím mám zkušenosti, kdy jsem se svým klukem vyhledával správné hřiště a poté mohl využít čas sám k tréninku. Můžete vymyslet cvičení společné, kde můžete společně např. lézt po překážkách a prolézačkách. Nebo můžete cvičit samostatně. Jde vždy o to, jaké máte možnosti vedle svého dítěte.

Zde je několik nápadů:

Začněte s nějakým dynamickými cvičeními na mobilitu. Poté můžete pokračovat bočními výpady a split výpady, kde zadní nohu můžete zaklesnout o lavičku či houpačku (viz.obrázek vpravo). Můžete vzít vlastní dítě na koníka a dělat dřepy či použít k podobným cvikům. Zabavíte dítě a vy se funkčně zacvičíte.
Samotnou lavičku můžete využít ke klasickým a zadním klikům a to vše můžete přizpůsobit svým schopnostem. Když vám přijde spodní část lavice na sezení jako náročné, použijte vrchní na opírání.
Dále můžete prolézačky použít k přítahům ve stoje podhmatem či pokročilejší mohou přejít ke shybům. Poté přejděte na prolézačky a zkuste samotné lezení, kde se snažte být maximálně stabilní. Můžete tak vyčerpat jak sebe, tak svého malého rošťáka.
Některé dětské hřiště mají také skalní stěny nebo je možné využít i houpačky, které můžete použít i na cvičení středu těla.
Mnoho hřišti má pevné plastové tunely na prolézání. Proč je nepoužít taky a dynamicky nezlepšit mobilitu celého těla. Stejně jako prolézačky je toto výzva nejen pro naše děti ale i pro nás a my sami zjistíme, jak jsme byly jako děti pohyblivý a silní.

Je jen na vaší fantazii co vymyslíte a jak tedy společně a aktivně strávíte čas. Vaše děti vás budou mít za vzor či možná vy budete mít leckdy za vzor své dítě. Důležité ale je, že se budete těšit na tyto chvíle a bude konec výmluv, že nemáte na nic čas.