MULTIFIDUS – Malé velké svaly

  • Co je mutlifidus?

    Svaly multifidus jsou jedny z malých, ale přesto důležitých svalů, který poskytují podporu páteře. Většina lidí má mylnou představu, že malé svaly, navíc hluboko položené, nejsou významné, ale to rozhodně není případ tohoto svalu. Multifidi patří do transverzospinálního systému, který je hluboko uložen pod erector spinae. Multifidi jako krátké svaly vyplňují prostory mezi příčnými a trnovými výběžky obratlů. Systém multifidi je vytvořen po celé délce páteře, nejvýrazněji je ale vytvořen v bederní krajině.Pod multifidi leží ještě rotatores.

Co multifidi dělají?

Multifidi pomáhají odstranit tlak na obratle tak, aby naše tělesná hmotnost byla dobře rozložena podél páteře. Povrchní svalová skupina drží páteř vzpřímenou, ale zároveň hluboké svalové skupiny velice významně přispívají ke stabilitě a stabilnímu pohybu naší páteře. Skupiny svalů multifidus se podílejí na mnoha akcích v našem každodenním životě, které zahrnují ohýbání dozadu a do stran. Studie ukázaly, že svaly multifidi se aktivují před jakýmykoliv kroky a tak chrání naši páteř před zraněním. Vnější multifidi napomáhá kontrole orientace páteře a hluboký multifidi má na starosti kontrolu pohybu mezi jednotlivými úseky. Když zvedáte těžké předměty, svaly se musí společně smrsknout a stabilizovat páteř a tak musí držet váhu. Stejně tak, když se skláníte, musí svaly správně pracovat, tedy stabilizovat a držet vás ve správné pozici. Pokud jste hyperlordotik, svaly se zkrátí dle křivky bederní páteře. Delší zkrácení vyčerpává svaly a přívod krve, bez dostatečné krve tyto svaly špatně pracují. Transversus abdominis  a multifidus se rovnoměrně smršťují a navzájem spolupracují, aby poskytly oporu spodním zádům při ohýbání, narovnávání se, zvedání, táhnutí a pohybu končetin.

Bylo provedeno mnoho studií v rámci výzkumu práce svalů v oblasti svalového korzetu. Výsledky ukázaly, že ti s bolestmi zad, zejména ti s chronickými bolestmi, ukazují u těchto lidí podstatně menší svalovou aktivitu multifidi ve srovnání se zdravými jedinci bez problémů. Také u silových cvičení, mají pacienti s chronickou bolestí zad výrazně nižší aktivity svalů multifidi ve srovnání se zdravými jedinci. Možné vysvětlení tohoto zjištění by mohly být ve vyhýbání se kompenzačnímu cvičení a špatných pohybovým návykům, které vedou ke snížené činnosti svalů multifidi .
Když je funkce multifidi špatná, je mnohem větší náchylnost k poranění zad. Pokud dojde k poruše souhry těchto svalů, dojde ke svalové dysbalanci a následně k vertrogenním potížím (bolesti zad, výhřez meziobratlové ploténky, blokády jednotlivých úseků páteře …). Pokud jsou svaly hlubokého stabilizačního systému dysfunkční, funkci za ně přeberou svaly povrchové, které nedokáží přesné nastavení v jednotlivých kloubech páteře, vzniká zde svalové napětí, spasmy, bolesti a blokády. Čím více práce přebírají povrchové dlouhé polysegmentální svaly, tím více ztrácí funkčnost hlubokých svalů.

Co s tím?

Po pochopení této důležité role svalů multifidi je rozumné začít si dávat pozor na aktivaci těchto malých, ale důležitých a výkonných svalů, které přispívají našemu zdraví tak jako celkových lokálních svalů core, které navzájem spolupracují. Jakmile jste schopni izolovat a vnímat multifidi, můžete cvičit bezpečně v mnoha různých polohách. Naučte se správných pohybům a dýchání, dělejte základní, rozumné funkční cvičení, které posílí vaše hluboké stabilizační svaly a posílí vaše svaly zad místo neustálé aktivaci a přetěžování povrchních svalů.

 

 

Zdroje:

http://www.coreconcepts.com.sg/

http://en.wikipedia.org/

http://www.lowerbackpainx.org/