Sand bag a Bulgarian bag – trochu jiné cvičení !

SAND BAG (pytel s pískem) je dnes ve světě jednou z nejvíce využívaných funkčních  pomůcek v rámci tréninku na sílu, výbušnost, kondici a  vytrvalost. Dnes existuje mnoho podobných komerčních pomůcek typu powerbag či corebag, klasický sand bag je ale tradiční efektivní pomůckou, kterou můžete přizpůsobit do svého tréninku a na rozdíl od mnohých napodobenin i přizpůsobit bez nákupu dalších již nastavených záteží ,bez možnosti změn.

Zatížení u sand bagu se neustále mění či minimálně vyžaduje velké úsilí zátěž stabilizovat, a to vše vytváří obrovský efekt vzdálený od běžného silového tréninku. Výsledkem je budování reálné funkční síly možné k využití v každodenním životě či specializovaném tréninku.

Hlavní výhodou tréninku s nestabilní pomůckou než tréninkem na nestabilním povrchu je, že jde o reálnější obraz reálného pohybu a přirozenější aplikace do silových aktivit. Většina věcí v reálném životě mají nejrůznější váhu a mají nejrůznější balanční nestabilní povrch.

Sand bag je tvárný a můžete ho naplnit podle svých plánů, cílů a potřeb zátěže. Pokud cestujete pravidelně , můžete sanbag pohodlně  vzít s sebou prázdný a naplnit ho až na místě. Můžete ho vzít na pláž na dovolenou a naplnit ho tam pískem a kdykoliv ubrat či přidat zátěž dle přání.

Síla úchopu je zásadní atribut pro všechny sportovce – zejména pro zápasníky typu MMA  jiu-jitsu či juda . Síla úchopu je však, i když se na to příliš neklade důraz, důležitý i pro běžnou veřejnost. Cvičení s pomůckou jako je Sand bag či Bulgarian bag, vám v síle úchopu velmi pomůže, narozdíl od jiných stylů cvičení. Pravidelné cvičení s těmito pomůckami vám efektivně zajistí pevný stisk až do stáří.

Většina moderních tělocvičen jsou plné strojů, které nevyžadují skutečnou funkční sílu. To potom způsobuje problém, že sami pak zjistíte, že v běžném životě nemáte takovou sílu a nejen, že nic nezvednete, ale často sami neudržíte ani v určitých pozicích své vlastní tělo. Sami to rychle zjistíte, když začnete cvičit s pomůckami typu Sand bag či Bulgarian bag,že váhy,  s kterými jste zvyklý cvičit vám najednou klesnou.  Řešení je doplnit svůj tradiční trénink a cvičit i na funkční sílu!

BULGARIAN BAG(Bulharský pytel) vynalezl Ivan Ivanov  kolem roku 2005. Ivanov, bývalý úspěšný bulharský řecko-římský zápasník , který závodil i na olympijských hrách a pracoval i jako americký olympijský trenér  řecko-římského  zápasu v olympijských školicích střediscích atd.  Ivanov  hledal nástroj odborné přípravy, který by umožnil jeho zápasníkům zlepšení výbušné síly a dynamických pohybů podílejících se na tlačení, kroucení, kývání, tahání, ohýbání, otáčení, výrazový dřep, přítahy a házení. Ivanov byl inspirován tradicí pastýřů vykonávajících ukázky síly s ovcemi a kozami na pouličních trzích v jeho rodném Bulharsku. Pastýři byli často nuceni přenášet slabší jehňata a ovce kolem svých ramen, když putovali se svými stády, a toto se předvádělo jako ukázka síly na Bulharských festivalech. Ivanov dle toho vymyslel návrh pomůcky z těla skotu a z nástroje viděl moderní interpretaci moderního nástroje.

Přestože byl Bulharský pytel původně určen pro olympijské zápasníky,  byl v zápětí přijat fitness trenéry  a profesionálními  sportovci všeho druhu pro svou schopnost zvýšit svalovou vytrvalost, výbušnou sílu a doplnit komplexní funkční trénink. Jeden z prvních zastánců Bulharského pytle mimo olympijské řecko římského zápasu, byl specialista na fitness , který vzešel z jednotek Navy SEAL,  Steph  Nave.

Spolu s Ivanem Ivanovem založili Mezinárodní federaci Bulharského pytle (IBBC)  pro vzdělávání veřejnosti a nabízející  pokročilé instrukce a certifikace  k jednotlivým zájemcům a klientům, osobním trenérům  a fitness center.

Během posledních několika let začíná mít Bulharský pytel velkou popularitu  v Severní i Jižní Americe, asii a i evropě. U nás zatím není příliš známý, ale to je velká chyba, protože cvičení s ním vás posune o další stupínek výš a poznáte zcela jiný styl zatížení. Bulgarian bag byl plnohodnotně začleněn do funkčních fitness školení  pro různé sportovce a trenéry z celého světa.

(informace čerpány ze zdrojů fedrace IBBC)