Jak se prošplhat k lepším výsledkům

 Jistě si většina z vás pamatuje ze základní školy, jak jste na hodinách tělesné výchovy šplhali po laně a pořádali v tomto cvičení i závody. Jistě si i pamatujete, jak jste jako malý kluci a holky lezli nejen po laně, ale po stromech, na nejrůznějších prolézačkách a hrazdách na  dětských hřištích.

Bohužel co člověk vyrůstá, tak těchto přirozených pohybů ubývá a člověk se často pohybuje způsobem ze sedu do postoje a zpátky a dle toho se mu i mění celé tělo, které se přizpůsobuje pohybu.

Je tedy na místě si přiblížit tento cvik a vrátit se k těmto účinným funkčním cvikům, které se díky některým moderním systémům naštěstí vrací zpátky.

Šplhání po laně je velmi starobylé cvičení. Jednoduchý, ale velmi efektivní koncept pro rozvoj fyzické síly a vytrvalosti. To je důvod, že šplhání po laně byl a je základ cvičení ve vojenském výcviku a bojové přípravy po tisíce let – je to prostě jeden z nejlepších cviků na sílu horní části těla. Zapojíte zde především biceps, pak celé spektrum zádových svalů, ramena, ale je zde i třeba mít pevný střed těla a dost silné svaly předloktí, kde musíte mít doslova železné sevření.
Určitě je ale potřeba slušné úrovně fyzické zdatnosti, aby jste mohli praktikovat toto cvičení a dokázali nejen stoupat po laně nahoru, ale i se jen na laně udržet. Šplhání po laně není dobré jen na efektivní posílení vrchní části těla, ale také na zlepšení koordinaci a obratnosti.

PRAXE

Uchopte lano, jednu ruku nad sebou, jednu pod sebou.Vytáhněte se maximálně na nahoru ohnutím rukou v loktech, kdy zadní ruka přeskočí vysoko před přední. Opakujte tento postup až na vrchol lana.

Úchytů nohou je několik, pokročilý se dokážou vytáhnou i bez nohou, kdy se začíná od sedu ze země. Nejznámější úchyt nohou je ten, že jedna noha, u praváka to bude nejspíše pravá, bude nad provazem, a druhá levá noha si podchytí provaz pod nohou a udělá tak pravé noze stupínek.

 Druhý styl je, že obě nohy se drží vnitřní hranou chodidla provazu. Třetí používaný styl je spíše specializovaný, jde o omotání pravé nohy kolem provazu a levá znovu dělá stupínek pro pravou nohu.V případě větší hmotnosti cvičence je lepší si vybrat lehčí způsob úchytu provazu nohou, protože již pro vrchní část těla je šplhání náročné.

PŘÍPRAVA NA LANO PRO ZAČÁTEČNÍKY

Cvičení na laně není jednoduché a je velmi náročné pro ty, co nepatří mezi dost pokročilé cvičence. Ti ostatní se budou muset k této slušné fyzické kondici postupně dopracovat, ale rozhodně stojí za to se učit.

Tady jsou některá cvičení, jak postupně rozvijet své schopnosti ve cvičení s lanem:
Výdrž ve visu– držte se ve visu a zkuste se držet co nejdéle s tím, že zkuste i rukama ručkovat z jedné strany na druhou.
Shyby – základ pro rozvoj horní části těla a zvládnutí vlastní hmotnosti. Doporučuji se v horní části pohybu se na 5-10sec zastavit a pokračovat dále. Kdo nezvládne shyb, ať zvolí přítahy proti tělu u nějaké tyče podhmatem.
    Kliky – pro všestranný rozvoj svalů horní části těla a zvládnutí vlastního těla je naprostým základem stejně jako shyb.
Přítahy saní se závažím či lana k tělu – pro lehčí formy výcviku podobných svalů pro šplh na laně. Snažte se postupně zvyšovat zátěž a formu odporu s tím, že držte tělo ve správném držení.

Pro lepší šplhání můžete také zkusit upevnit na konci lana kettlebell, jednoruční činku či nějaké podobné závaží, aby se lano tolik nehýbalo do stran.

POKROČILÉ TECHNIKY

Když jste se již dostali na úroveň, že se dobře vyšplháte po laně až nahoru, je čas na to přidat další pokročilé techniky.

– Šplh bez nohou
Odstraňte použití nohou při šplhání po laně a šplhejte pouze s použitím horní části těla.

– Zátěžová vesta
Přidání váhy ve cvičení na laně je velmi účinný způsob, jak zvýšit intenzitu cvičení k dalšímu maximálnímu rozvoji. Nejlepší způsob je použití zátěžové vesty, které jsou bezpečné a pohodlné a rovnoměrně rozloží hmotnost po těle.Váhu přidávejte postupně.