Jak na kliky ve stojce na rukou

Kliky ve stojce na rukou je komplexní, funkční a efektivní cvičení. Je to ukázka  síly a stability těla, obzvláště ve fázi, kdy vše zvládnete bez pomoci a správnou technikou.
Toto cvičení se zaměřuje především na hrudník, ramena a triceps, ale dost zásadní je i silný střed těla, který má za úkol stabilizovat tělo. Rozhodně to není cvik pro začátečníky a každý se k tomuto cviku musí propracovat.

Pracovní fáze:

Umístěte si ruce cca.50 centimetrů od stěny k vyhoupnutí do stojky tak, aby následná pozice byla zády ke zdi.Vyhoupněte se kontrolovaně do stojky, můžete i s pomocí kolegy. Pozor na propadnutí v ramenou dolů a nadměrné prohnutí v bedrech, kdy by cvik měl poté negativní účinek. Buďte stabilní v ramenou a pomalu kontrolovaně tlačte lokty do stran a snižte se k zemi. Když se vaše hlava dotkne země, zapřete se a dostaňte se do výchozí pozice a opakujte.

KLIKY VE STOJCE PRO ZAČÁTEČNÍKY

Klik ve stojce může být dost složité cvičení pro začátečníky a rozhodně je potřeba se k tomuto cviku postupně propracovat jako ke všemu. Nedoporučil bych ho žádnému začátečníkovi, nikomu s nadváhou, tomu kdo nemá silný střed těla atd.. Tady je však pár rad, jak se k tomu to cviku propracovat.

1.Před samotným pokusem o cvik, by jste měli být schopni pohodlně držet statickou stojku u zdi min. na cca 15 sekund před samotným pokusem o klik ve stojce, jinak ani tento cvik nezkoušejte a cvičte si izometrickou výdrž ve stojce a správné postavení těla, které vám  kolega či trenér bude kontrolovat. Po dobrém zvládnutí této výdrže se pokuste o první čistý klik.

2. Naučte se správnému vzporu a kliku. Pakliže se neudržíte stabilně a správnou technikou ve vzporu a nedokážete správně udělat několik kliků, tak na tento cvik zapomeňte a vraťte se k základům. Sežeňte si schopného a vzdělaného trenéra, který vás naučí základům. Poté můžete pokračovat tak, že zvedněte trup do stojky a nohy si opřete o box, lavici či zeď.

3. Ke správnému kliku ve stojce potřebujete rozvíjet stabilitu těla, koordinaci a posílit svalový korzet okolo páteře, tedy celé tělesné jádro „core“. Nezapomeňte také na tricepsy, které mohou být také kamenem úrazu. Je možné, že zvládnete tlačit ty nejtěžší jednoručky na ramena ve fitness centru, ale tenhle cvik je o několik cvičení najednou a bude to i tak pro vás těžké být stabilní a najít potřebnou sílu v ramenou.

4.Vybudujte si sílu tak, že půjdete pomalu dolů a budete klást důraz na negativní fázi. K tomu vám může pomoci kolega. Takto udělejte jedno opakování s pomocí kolegy a jděte ze stojky. Pak vše opakujte.

5. Mnozí lidé měli velký úspěch při nácviku kliků ve stojce s pomocí gumových pásů.
Tato metoda zajišťuje, že nemusíte spoléhat na stěnu a ani příliš velkou podporu kolegy a pásy vám pomáhají rozvíjet potřebnou rovnováhu a hbitost na volném prostoru.

Postupem času, jak budou vaše svaly stabilnější a silnější a vy uvidíte zlepšení, bude možné provést cvičení bez nutnosti použít jakoukoli pomoc. Toto cvičení provádí jen málo lidí a radši dává přednost tlakům na strojích či s činkou, a to je velká chyba. Když technicky a lehce nezvládnu vlastní váhu, není možné si na čemkoliv zvyšovat váhu. To by mělo být vaše heslo.

Pokud jsou pro vás i kliky ve stojce málo a zvládáte vše i bez cvičení u zdi, zkuste si vzít zátěžovou vestu či zkuste nějaký nestabilní povrch a zvyšte intenzitu cvičení. To může být pro vás další výzva!