Core a cyklistika

Již mám za sebou hodně klientů, sportovců. Každý sportovec, který za mnou přijde, je jiný, má svůj vlastní styl, cíle, zkušenosti, problémy i nemoci. Zatímco sportovci se liší, v určitých sportech mají určité problémy společné. Mezi nejčastější problém u cyklistů jsou : slabé „core“, špatné držení těla, špatná mobilita ramen, předsun hlavy, problémy s koleny a kyčlemi. Proč tomu tak je? Tréninkové plány jsou často upraveny tak, aby splňovaly životní nároky a rodinné povinnosti. Práce u mnoha těchto lidí vyžaduje sezení u stolu či u počítače po dlouhou dobu. První šance nasednout na kolo je obvykle na konci dne. A pro většinu z těchto lidí je jízda na kole formou relaxu a odpočinku po celém dnu sezení u stolu a stresu.

Problém však je, že tento plán způsobuje těžký stres  zádům, ramenům, hamstringům ,kyčelním flexorům, které jsou v neustálé flexi a protrakci. Neustálá flexe může způsobit svalovou nerovnováhu, které vede ke špatnému držení těla, dysfunkční jízdní pozici a následnému lehkému zranění. Nefunkční jízdní pozice často vidíme na nakloněné pánvi nebo zkroucené, kyfotické špatné držení těla. Je proto důležité tento vývoj zvrátit a napravit tyto účinky.

Posílit vaše tělesné jádro je základem pro silnou jezdeckou pozici. „Jádro“ se odkazuje na více než jen silné břišní svaly, nebo s „six pack“ ( Rectus abdominis hraje v cyklistice dost malou roli). Tělesné jádro (core) se vztahuje na stabilizační svalové skupiny od ramen do spodní části pánve. Tyto svaly pracují, aby se vaše pánev, páteř, ramena byly stabilní, takže můžete mít efektivní tlak do pedálu bez následných problémů, a navíc z lepším výkonem. Slabý tlak do pedálu může být výsledkem slabého jádra, které se projevuje v nadměrném houpání z boků a horní části těla při pohybu šlapání, který můžeme často vidět. Tato nadměrná hnutí není účinný způsob, jak použít sílu do pedálu, ale jen skutečně zvyšuje množství práce (metabolické náklady) potřebné pro každý zdvih pedálu. Slabé jádro také způsobuje nevyrovnanost při jízdě, což má za následek špatné jízdní pozici, záda, krk, ramena apod..

Zatímco silnější jádro z vás vybuduje silnějšího cyklistu, na kole samo o sobě nevytvoříte silnější jádro. Často považují tito sportovci za dostačující, že jezdí na kole, ale může to být naopak protisečné. Je důležité, aby se sportovci zaměřili na budování pevných základů. Velmi důležitou součástí této základní rutiny je také rozumně nastavený strečink.

Jsem přesvědčen, že strečink je jedním z nejdůležitějších cvičení, které musíte provádět jako cyklista nebo triatlonista. Správné protažení zvrátí negativní dopady cyklistiky, aby vaše svaly pracovaly efektivně a minimalizovali jste zranění. Současně vám umožní mít více funkční postavení na kole. Výsledkem dobrého kola pozici je plošší zpět s uvolněnými rameny a uvolněné krku. Špatné držení těla značící nevhodné postavení pánve a páteře v hrudní části způsobuje napětí v horní části zad a krku a následné bolesti a svalové dysbalance.

Zkrácené hamstringy a kyčelní flexory jsou hlavní skupinou, které nejčastěji způsobují špatné držení těla na kole. Již znovu jsem se setkal s klientem-cyklistou, který na první pohled vypadal, že bude hypermobilní, ale nakonec celá spodní část byla naprosto zkrácená a na vrchu byly dysbalance a střed těla byl naprosto slabý. Zajímavé je i to, že měly naprosto špatný styl dýchání bránicí , který se těžko měnil. To všechno je naprosto krizový bod a to nejen v běžném životě, ale i pro efektivní jízdu na kole. To vše způsobuje špatnou šlapací techniku a rovnoměrné rozložení sil v těle. Je důležité zavézt pravidelné protahování důležitých částí těla  jako jsou záda, hamstrigy a kyčelní flexory a zvrátit tak negativní účinky při jízdě a upravit si i pozici těla při jízdě. atd.

Jestliže máte podobné problémy, neváhejte a zkontaktujte dobrého specialistu – funkčního trenéra, který skutečně pozná vaše slabé stránky a zlepší vaše slabosti a bude průběžně testovat váš pokrok. Jak zjistíte, že vás trenér neotestuje a dám vám cvičit angličáky, zkracovačky a pak hyperextenze na lavici, rychle utíkejte pryč!