IZOMETRICKÉ CVIČENÍ-osvědčený recept na výsledky !

Izometrické cvičení bylo po staletí skvělý typ tréninku s vlastní váhou těla !

Chcete-li provést izometrické cvičení, nesmíte změnit pohybem úhel kloubu nebo délky svalu během svalové kontrakce.
Například, pokud jste se dívali na někoho, vykonávající rutinní izometrické cviky, zdá se vám, jakoby nedělal vůbec nic. Jen tam stál či ležel. Nicméně, pravdou je, že to, co dělají, je vlastně jeden z mála vědecky ověřených cvičení, které pokud se provádí správně, výrazně zvýší svou sílu a výdrž. A krásné na tom je, že nevyžaduje mnoho času.
To je to, co učinilo izometrické cvičení tak oblíbené u vzpěračů, atletů či zápasníků.

                                                                    Stručná historie izometrie

Jak již bylo zmíněno dříve, izometrické cvičení bylo používáno po staletí.
První zaznamenané použití izometrického cvičení bylo u jógy  a u bojových umění. Buddhističtí mniši využívali izometrické cvičení, aby zvýšily svou sílu k tréninku bojových umění.
Budování síly přes statické držení svalů v pozicích bylo také používáno před mnoha staletími u jogínů v Indii.
Charles Atlas, který ve skutečnosti není žádným „králem izometrie“, nicméně on používal izometrických držení a začlenil je do svého pravidelného systému cvičení. Alexander Zass, zvaný Samson dělal pravidelná izometrická cvičení, které se poté staly i populární po celém světě.
Samozřejmě, jak asi víte, mistr bojových umění Bruce Lee používal izometrie pro většinu svého vzdělávacího programu. Zejména poté, co se poranil při cvičení s volnými váhami.
Bruce Lee začlenil izometrické cviky do svého systému a i tak bylo toto cvičení součástí i jeho původního stylu, bojového umění Wing Chun Gung Fu.
Před začleněním volných zátěží do svého tréninku, používal různé izometrické cvičení s vlastní tělesnou hmotností.

Lepší než zvedání závaží

Hlavní výhodou, že je tradiční izometrické cvičení lepší než vzpírání závaží je ve výsledku „synergický účinek“. Izometrické držení při správném držení těla používá najednou o dost větší množství svalových vláken.
Kdykoli budete dělat cvičení, jako je benchpress, budete cvičit jen samotné vámi procvičované svaly  ale v izometrickém držení se zapojí o mnoho více vláken a i větší škála spolupůsobících svalů.
V izometrickém cvičení sval rekrutuje maximální svalová vlákna a využívá je až 10 vteřin nebo déle (to záleží na typu izometrického cviku.
Již v roce 1950 na světoznámém institutu Maxe Plancka v Německu bylo prokázáno lékaři Hetttingerem a Mullerem, že sestavy izometrických držení dramaticky zvyšují sílu jedince.

 

Jak rychle zvýšit rozvoj svalové hmoty

Využití cvičení nejrůznějších sestav a izometrických programů cvičení v rámci trénování s vlastní váhou těla bude produkovat lepší výsledky než samotné cvičení s váhou těla na opakování.
Problém samozřejmě je, že tělo si zvykne na množství odporu, kterému ho vystavujete. Vaše svaly jsou navrženy tak, aby se přizpůsobily stresu a pokud používáte stejnou váhu, nebo jen dělat více opakování tělo bude reagovat tím, ale pouze tím, že zvýší svou svalovou vytrvalost, ale ne množstvím svalové hmoty a či zvýšením svalové síly.
To je důvod, proč většina armád využívají především cvičení s vlastní váhou těla. A samozřejmě tam provádějí velké množství opakování, stovky kliků a bláznivých sklapovaček atd…
Cílem pro vojenské jednotky není jen především svalová síla, potřebují především svalovou vytrvalost. Proč? Protože pokud budete muset tahat těžkou zbraň a těžký batoh celý den – je třeba hlavně svalovou vytrvalost!
Naštěstí většina z nás dnes nepotřebuje tento typ svalové vytrvalosti, ale to, co všichni chceme, je ploché a pevné břicho, zdravé a dobře sladěné atraktivní tělo.

Izometrické cvičení bojuje proti slabým kostem

Pro muže a ženy, kteří mají osteoporózu je tento typ cvičení vynikající. Toto cvičení vám pomůže zvýšit hustotu a tvrdost ve vašich kostech. Všichni víme, že bychom měli být velmi opatrní při úbytku kostní hmoty, obzvlášť pokud jste žena!
Izometrie na rozdíl od většiny ostatních forem cvičení vlastně „učí své svaly“ rekrutovat více svalových vláken pro každý pohyb. Tím, že umožňuje aktivovat svaly efektivněji.

Izometrický trénink snižuje rizika zranění

Ze všech cvičebních sestav, které můžete provádět, je izometrické cvičení určitě nejbezpečnější. Nevyužívá žádný druh obtížných pohybů. Nevyžaduje žádnou těžkou váhu, kterou musíte tahat kromě té své, navíc je vhodná pro každého.
Alexander Zass, zvaný Samson,  je považován za jednoho z novodobých „otců izometrie“  a svou popularitu získal jako strongman. Uměl ohnout ocel, trhal tlusté telefonní seznamy od sebe holýma rukama a rozbijel řetězy omotané kolem své hrudi. Jeho kousky jsou dodnes světoznámé.
Mnoho ze strongmanů využívalo a využívá izometrické cvičení jako součást svého cvičebního programu. I dnešní olympijští vzpěrači začleňují do svých klasických tréninků tento druh cvičení a začleňují ho téměř v každém tréninkovém programu, aby výsledky byly co nejefektivnější.