NEJČASTĚJŠÍ MALÁ VELKÁ CHYBA U BENCHPRESSU

95% cvičenců u tlaku na lavici/ benchpressu minimálně to dělá špatně I když je to naprostý základ, co je to? Možná překvapivě je odpověď úchop samotné tyče činky. Většina lidí vezme tyč způsobem podobného u tahu či přítahu. Tedy činka je vysoko v dlani a navíc v rovině. Mohu říci, že se mi zatím na žádném kurzu TLAK Prehab/ Rehab  či 3S Diagnostiky nebo při testování techniky a biomechaniky nestalo, aby někdo vzal tyč v tlaku jinak a to I přesto, že na to dost závisí celá biomechanika tlaku. Tak snad se to s tímto mým novým příspěvkem změní i s tím, že si každý nebude myslet, že složitý je jen dřep či tah. Bohužel tlaky jsou sami o sobě velmi techniky náročné.

Existuje několik důvodů pro nevýhody zmíněného držení činky vysoko v dlani a v rovině. Ten první základní je ten, že hrozí ohnutí dlaně, což samo o sobě může způsobit zranění či postupně vést k bolesti. Především to ale změní celou efektivitu tlaku, což se nikde moc nedozvíme. Ohnuté zápěstí zhoršuje pevnou oporu celé zátěže a především zátěž není v přímé ose zápěstí a lokte, tak to vytváří špatný pákový přenos síly (Viz. obrázek dole).

Síla logicky funguje lépe v přímé ose. Zatlačením na dolní část dlaně se síla vyvine přímo do tyče a sníží i samotnou páku pohybu. Jestliže to někomu dělá stálé potíže, ideální rozhodně pro větší zátěže jsou omotávky, které vám skvěle zpevní celý úchop.

To co zlepší efektivitu celého tlaku je to, čemu se říká buldočí úchop. Je to nejjednodušší způsob úchopu ve spodní části dlaně a pomůže vám také pevnějšímu držení tyče a lepšímu biomechanického nastavení. Toto držení se provede tak, že uchopíte činku v dolní části dlaně a tyč zde rotujete do vnější rotace tak, aby tyč ležela mírně šikmo v dolní části dlaně u bříška place(Viz fotky dole). V této pozici pevně sevřete tyč v ruce. Zpočátku toto držení může někomu přijít nepohodlné, ale pravý opak je pravdou. Tyč je v pevnější a bezpečnější pozici.

 

Rozdílné napětí , které je ve spodní části a přes kloub place vede jak k lepšímu přenosu síly, tak lépe nastaví pozici loktu. Loket se v této pozici drží efektivně v přímce se zápěstím a navíc nehrozí často viděné vyvrácení předloktí a pohyb pažní kosti do addukce, což způsobuje mnoho zbytečných zranění a bolestí(Viz. fotky dole). To lehce způsobuje již pro biomechaniku tlaku nevýhodné držení v rovině dlaně místo tzv. buldočího úchopu, který pomáhá větší abdukce pažní kosti a především jeho držení ve stabilní pozici přímky předloktí a lokte.

(Autor: Copyright© Martin Snášel/ Coretraining.cz 2021)