Krční páteř: Posilování a stabilizace

imagesMTRYCZFRBolest v oblasti krční páteře je stále častějším typem chronických bolestí, které znepříjemňují a následně ovlivňují náš život. Z většiny případů si za to však můžeme sami. Optimální funkce a stabilní síla v této oblasti jsou velmi důležité, ale většina lidí i v tělocvičně jako by žili bez krku. Neuvědomují si důležitost této oblasti.

Následně se však zdravotní problémy, dysbalance či i zranění v této oblasti stanou velice snadno. Dám i svůj nedávný příklad, kdy jsem si nehodou nepěkně rozbil hlavu. V nemocnici mi lékař sdělil, že mě dost zachránilo to, že mám dost posílenou oblast kolem krku, tedy je vše v pořádku. Tedy silný krk mě zachránil. Vezměte si však, v kolika sportech je nutné mít silný krk a jak vypadá realita.

Je zde však druhá strana mince a tou je počítačové prokletí. Pracovní zatížení, řada odborných prací, prezentací a článků mě nutí trávit večery a noci u počítače a popravdě mnohdy je těžké stále udržovat ideální pozici. Výsledek je ztuhlost a bolest za krkem a možné současné napětí v přední části krku. Ano, popisuji jen to, co jistě mnoho lidí, kteří tráví hodně času u počítače a mobilu, znají. Tato ztuhlost se nám následně mění v bolest, dále může pokračovat do našich ramen, paží a lopatek. To ovlivňuje naše držení těla a to nejen v oblasti pozice hlavy, ale i hrudní páteře a vše sestupuje i do nižších oblastí bederní páteře, hyždí atd…

Co je asi nejdůležitější je ovlivnění stereotypů držení těla a pohybových vzorů, které den co den používáme. To je to nejpodstatnější, co je třeba udělat. Tedy jak často říkám, trénink v tělocvičně začíná, ale to podstatné se musí hlavně dělat ve změnách po celý den. Jak ale v tělocvičně?

 Praxe

Popravdě řečeno, nemám sám moc rád tyto praktické články, které mají ukazovat nějakéneck-pain cvičení či je vysvětlovat. Od učení nějakých praktických ukázek cvičení a postupů je zde trenér či terapeut a ne článek. Mám dlouhodobé zkušenosti s tím, že lidé následně dělají něco jiného, než je třeba a účinek může být následně i třeba opačný. Proto jsme k článku natočili i video a osobně cviky učím na kurzech.

V tréninku / nápravě v této oblasti je třeba začít mobilitou a následně použít prvky funkčního silového tréninku ( Více zde: http://www.coretraining.cz/2013/08/bolest-a-diagnostika-v-oblasti-krcni-patere-a-napravna-strategie / . Začněte tím, že uvolníte vaši celou oblast krční páteře. To můžete udělat jemnou trakcí pomocí ručníku či míčku v leže na zádech. Kdo zná dobře určité techniky, může pomoci druhému manuálně. Následně je třeba cíleně uvolnit myofasciálními technikami možné hypertonické svaly (Levator scapulae, m.trapezius, m. scaleni, sternocleidomastedius, rhomboidy, celé spektrum hlubších vrstev krčních svalů na krku, oblast hrudní páteře…). To, co budete především ovlivňovat, záleží především na diagnostice a jejímu výsledku. Jmenoval jsem spíše klasické obecné příklady, to se však může lišit. Je třeba rozpoznat nejen místo bolesti, což leckdy zvládne i amatér, ale i hlavní příčinu problému. Může se totiž stát, že se budete „ rýpat“ v oblasti krku a problém může být o dost více dole.

Jestliže bolest neustupuje nebo se přenáší do jiných oblastí a máte již pohybové omezení v oblasti, může jít již o problém zánětu či výhřezu ploténky atd.. V tomto případě je třeba zajít k lékaři či vyškolenému odborníkovi, který určí možné léky a postupy.

Stabilizace a správné a chybné postupy posílení krku

Uvolnění a odstranění bolesti v oblasti krku je skvělá záležitost, ale jestliže si neupevníte vzor držení těla či pohybový vzor, a následně celou oblast nestabilizujete, je vše nekonečný příběh. To je bohužel celkem obvyklá záležitost, kdy jsou lidé, kteří stále chodí k mnoha odborníkům, kteří odvedou i třeba kvalitní práci co se týká uvolnění, ale danému člověku se vše vrací, protože je v oblasti slabý či si neupevnil určitý pohybový vzor.

 Co se týká cvičení, není třeba mít hlavu stále v neutrálním postavení, je však důležité jakým způsobem pohyb vedete. Tomuto tématu jsme věnovali článek zde. Jak je to u mnoha cviků nemožné z hlediska potřeb, tak jde především o to, jak krk a hlavu používáme, tedy jak pohyb vedeme a o jaký účel ve cvičení jde.

Se samotným vedením pohybu a účelu souvisí i časté chyby s posilováním svalů krčníneckd_2 páteře. Jistě znáte časté posilování extenzorů krční páteře přes popruhy, které si zavěsíte na hlavu(Viz. obrázek vpravo). Častým problémem zde je především častá chybná pozice hlavy, s které se pohyb vede. Tedy jedinec je v sedě mírně předkloněn v trupu, zátěž mu ještě posune hlavu směrem dolů a on z této pozice zaklání hlavu. Z této pozice se však mění aktivace svalů i velký tlak na páteř a spíše svaly i páteř přetěžujeme. To samé se často děje s přední strany. Zvedání hlavy ze země, které začíná s chybné pozice.

Často se v rámci posilování svalů krční páteře zapomíná, že je zde celá škála svalů vpředu a vzadu, které souvisí s celým hlubokým stabilizačním systémem. Na našem videu jsem tedy ukázal určité vhodné možnosti zlepšení stability a síly v této oblasti. Prakticky tyto cviky učíme na CORE LEVEL 2 a 3.


(Autor: Martin Snášel)