SEXEM K SVALOVÉ FUNKCI, ZDRAVÍ A SÍLE

Ano, řeč je skutečně o sexu. Nezbláznil jsem se, jen je pravda, že jsem dlouho přemýšlel, jestli to mám vůbec zveřejnit, ale děláme to snad všichni, ne? Tedy alespoň doufám, protože důvod proč tohle píšu, je ten, že sex je mnohem víc, než nějaká „chemická výměna tekutin“ či nějaké prosté „šup sem, šup tam“. Jde o to, že si moc neuvědomujeme, jak je sex úžasná záležitost, nejen co se týká pocitů, ale také, co se týká komplexního působení na naše tělo a pohybový aparát. 

Zdravotní prospěch sexu

 

Screen-Shot-2014-03-05-at-2.53.01-PMSex uvolňuje a odstraňuje stres. Dle studie (American Journal of Cardiology) při sexu 2x týdně se zlepšuje kardiovaskulární úroveň.  Dle jiné studie (Wilkes Univerzity) se celkově zlepšuje imunita např. kvůli vyšší hladině IgA. Další studie ze Skotska zjistila zlepšení tlaku a snížení stresu. Pozitivní jsou samozřejmě i výsledky v hubnutí, i když spalování není tak velké.

Velice pozitivní jsou účinky hormonu Oxycotinu, který se zvyšuje po sexu. Ten se zvyšuje nejen při něm, ale také i jen po pouhém mazlení. Tedy i pouhé obejmutí a další činnosti mohou udělat mnoho. Oxytocin snižuje bolest a při orgasmu se zvedá až pětinásobně (z toho však mají prospěch více ženy než muži) a také se zvyšují endorfiny v těle. Oxytocin může výrazně potlačit kortizol, jde o silně anti-stresový hormon.

Sex a zlepšení svalové funkce a stabilizace

 

Mnoho z tohoto bylo již ale napsáno, ale co nikde není je, že když se podíváte na základnísex-position-Quicker-Picker-Upper_0 polohy, v kterých sex provádíte, co Vám to připomíná? No třeba hned na prvním obrázku máme dole 3-4 měsíční vývojovou polohu a nahoře pán pracuje v poloze 6-ti měsíců. Další obrázek máme vývojovou polohu na čtyřech v 7-9 měsících. Poslední obrázek máme polohu dřepu a to doslova hlubokého, že? Ehmm. No, mluvím o poloze těla samozřejmě. Takto bych mohl pokračovat dál a dál. Co je v této souvislosti na tom ještě více skvělé je to, že je vše v pohybu a dokonce s mírným svalovým odporem. Tedy držíte se, přitahujete se, postrkujete se, tlačíte se, atd…Je to tak? Nejen, že Doggystylepracujete úžasně s celým stabilizačním systémem jak z globálního, tak i lokálního hledisku, ale navíc podporujete silovou vytrvalost a s odporem, který ještě lépe vše zapojuje a posiluje, nemluvě o práci v oblasti pánevního dna, že? Když k tomu připočtete navíc i zmíněný oxycotin, stává se z dobrého sexu doslova účinná zbraň na lepší svalové funkce, zdraví a sílu. Přesně to, co máme dlouhá léta u našeho loga.

Když se podíváte kolem sebe, tak ono to často i souhlasí. Ti, co sex moc neprovádí, jsou často nepohybliví a ne moc silní a je zde i úzká souvislost i s HSSP. Tito lidé jsou bez nálady, jsou ve větším stresu, mají menší sebevědomí. Víme, co leckdy dokáže jen samotnésexsquat

obejmutí či podání ruky. Když vidíme toto všechno, tak bychom skutečně dobrým sexem neměli šetřit. Tedy příště, až oslovíte svého partnera/partnerku, můžete třeba dodat „ potřeboval bych večer zlepšit imunitu a funkci a sílu hlubokého svalového stabilizačního systému“ a když druhý/druhá řekne, že ho bolí hlava, stačí říci, „ no vidíš, pomohu ti od stresu a bolesti“. A pomáhat se musí ne?

 

Sex před či po tréninku z hlediska síly a výkonu

 

Pro většinu mužů platí, že čím více se věnují sexu, tím větší libido mají. Jedním z často zmiňovaných kritických spojení ohledně sexu a budování svalů a síly bývá stav zinku v těle. Vždy, když má muž orgasmus, je zinek vypuštěn v určitém množství ve spermatu. Zinek, jak víme, je rozhodující živina, která je nutná pro správný růst a vývoj spermií. Kromě toho však zinek také hraje klíčovou roli ve vývoji svalů a výšce hladiny testosteronu. Když jsou koncentrace zinku v těle nízké, je více než pravděpodobné, že bude nejen nižší sexuální touha, ale také budování svalové hmoty či síly. Je tak důležité mít dostatek zinku, rozhodně pokud je dostatek sexu a tréninku k tomu. Tento deficit je však dle mne méně pravděpodobný.

Velmi častá otázka, kterou jsem si i sám v minulosti dával, byla, jestli mít sex před tréninkem či nikoliv. Odpověď ale není jednoznačná. Většina chlapů se mnou jistě bude souhlasit, že po sexu se cítí uvolněně a chce se jim usnout. Uvolnění oxycotinu a také prolaktinu při sexu způsobuje relaxaci a můžete se tedy cítit slabší. Je dobré vědět, že vysoké trvalé hladiny prolaktinu v těle můžou mít negativní vliv na produkci testosteronu. S orgasmem se hladiny prolaktinu zvyšují. Předpokládá se, že trvale zvýšená míra prolaktinu má negativní dopad na testosteron a na druhé straně přechodné zvýšení může být pro testosteron užitečné. Fáze velkého zvýšení např. oxycotinu je však celkem krátká (otázka 3-4h) a hormonální hladina se následně vrací zpět. Dát trénink hned po sexu však v rámci těchto informací nemusí být ideální, protože na silový trénink je důležité spíše napětí než relaxace a uvolnění. Osobně jsem se za doby soutěžních časů sexu před tréninkem přísně vyhýbal, ale na druhé straně po tréninku se situace dramaticky měnila a večer vše mělo cenu zlata.

Mnoho atletů v minulosti se sexu před tréninkem či sportovním výkonem vyhýbali (např. zesnulý Muhamad Ali – čest jeho památce). Nicméně, mnohé studie ukázaly, že tento pojem je prostě mýtus. Podle jedné ze studií byla kardiovaskulární úroveň stejná před i po sexu. Co vypadá zajímavě je to, že síla nohou se po styku dokonce zvýšila a také hladina testosteronu se zvýšila až o 20%. Takže v rámci jedné této studie, jejichž účastníky byli boxeři, se při častém sexu podmínky spíše zlepšily, než by se zhoršily. Nikde však není psáno, kdy se sex prováděl atd. Na základě další studie (Sport Science) bylo zjištěno, že sex před tréninkem může ve skutečnosti zvýšit výkonnost a podmínky pro růst svalové hmoty, protože došlo ke zvýšení testosteronu.

 Podle jedné studie provedené Dr. Tommy Boonem v roce 1995 byl měřen mužský výkon na1936721_1047268465294645_1691383550837395815_n běžícím pásu a nezjistili se žádné rozdíly jak aerobním výkonu, tepu a jiných údajích u těch, kteří měli sex dvanáct hodin před výkonem či těch, kteří ho neměli. Další jiné studie měly podobné výsledky co se týká i silového výkonu. Problém však je, že většinou jde o delší časový odstup od sexu. Nejde o měření max. 2- 3 hodin, otázka je tedy stále otevřená. Otazníkem může být také sex ohledně fyzické náročnosti a také individuální hledisko ohledně psychiky a vlastního vnímání. Tedy hodně záleží i na každém, aby si vše vyzkoušel a dospěl, co je pro něj lepší. Tak jako tak je sex úžasnou aktivitou, která má velice komplexní účinek, který si často ani neuvědomujeme a neměli bychom na něj zapomínat. Aby vše pak nevypadalo jako na obrázku vpravo či abychom si o něm jen nečetli na internetu.

(Autor: Martin Snášel © coretraining2016)