TRAGIKOMICKÁ NÁVŠTĚVA FITNESS A ZAMYŠLENÍ NAD POTŘEBOU ZMĚN

IMG_20160103_153511 (2)Dostal jsem k vánocům v rámci dárku i nějaké vstupy do místního fitness centra. Sebral jsem nedávno odvahu a po velmi dlouhé době jsem navštívil klasické fitko s tím, že potřebuji nějakou změnu. Tedy vůbec se nedivím, kde jsem v minulosti vždy nacházel inspiraci na kritiku. I když jsem ve fitness centrech strávil přes 20let života, tak dnes tomu moc nerozumím. I když sám jsem před 8 lety provozoval jedno fitness centrum plné strojů, dnes vidím vše jinak a nepodporuji tento hloupý status quo.

Špatné podmínky, špatné výsledky, špatný příklad

V daném fitness centru jsem si vyzkoušel pomalu vše ze strojů (s kterých bych si vybral k sobě tak 2-3), ale připadal jsem si, jako když po čase potkáte bývalou slečnu, s kterou člověk chodil před 15 lety, a každý jste už úplně jiný. Vzpomínáte, máte něco z ní stále rádi, ale už jste oba jinde, jdete jinou cestou. Nic proti strojů obecně, o tom jsem napsal dlouhý článek zde, ale jde spíše o celé pojetí, přístup a posloupnost přípravy ať jde již o běžného člověka z kanceláře či aktivního sportovce. O vnímání a chápání toho, co lidé potřebují a co jim přinese skutečnou změnu a výsledky. O tom, co je trápí či jim hrozí. Ve světě je to stejné jako v oblasti silového a kondičního tréninku. V jakých podmínkách člověk žije, před co je postaven, tomu se přizpůsobuje, to běžní lidé vstřebávají. Ano, není dnes lehké vydělat peníze a tak mnoho z lidí propadají komerci, tedy tomu, co nyní letí, na co lidé slyší či co jim nějaký marketingový „expert“ natlačí do hlavy. Ale jak pak chcete něco skutečně změnit? Nejste poté jen pokrytci? A myslíte, že to skutečně nejde jinak, že nejde vydělat peníze na tom lidem skutečně pomáhat a zodpovědně je vést tam, kde víte, že to je optimální a vhodné?  Vidím to dnes jinak!

To co jsem viděl ve fitku, byla skutečná tragédie. 10 lidí ve fitku, které bych vybavením nazval „creazy beach fitness“, protože fitko postrádalo stojan na dřepy, ale nechyběly stroje na předkopávání a zakopávání v sedě, na druhé straně v sedě procvičíte celý vršek, že na pláži budete napumpovaný král. Ten v pohádkách také stále seděl, že? K tomu však chyběla dokonce i pouhá hrazda a jednoruční činky byly jen do 30kg. I přesto však všech 10 lidiček ne že jen neuměli cvičit technicky, ale neuměli si ani nastavit předraženou věc, jménem posilovací stroj. Slečna, která nejspíš umí dobře sedět v kanceláři, prováděla tlaky v sedě naleg extension wrong stroji a držadlo bylo někde nad krkem. Chlapík, který si jistě dal závazek, že za 2 měsíce bude jako Arnold, prováděl tlaky na multipressu s tím, že měl sedátko tak vysoko, že nebyl nohama na zemi a nohy mu lítaly vzduchem při každém tlaku. Jiný mladík prováděl bicepsové zdvihy na stroji, ramena měl až na uších a navíc bicepsy jsou asi to poslední, co by jeho 60-70kg tělo potřebovalo.

Malý koutek s lehkými činkami, dvěma zaprášenými kettlebelly a šikmým benchpressem, na který bych se bál naložit více jak 100kg, byl prázdný. To je také jeden z podstatných problémů. Jiný výběr strojů, jiné rozložení strojů oproti volným vahám, hrazdám, pomůckám a stojanům a vše by bylo jistě jiné. Ano, věřím, že by lidí ubylo, ale změna bolí, změna trvá, ale chceme měnit lidi, chceme měnit jejich přístup k pohybu a silovému tréninku. Chceme, aby sportovci, ale i běžní lidé měli výsledky, aby je nic nebolelo. Dnes vlastním silové a pohybové centrum CORE GYM, kde učíme silovému tréninku, učíme a napravujeme pohyb. Jistě, je to cesta těžší, což znají všichni, co podobná centra vlastní a bojují, ale je to to, co lidí potřebují a ti co si tu cestu najdou, je trvalejší a pak už se jim nechce moc vracet zpět.

Zvedněte zadek a zapojte tělo i mozek!

Heslo zní tvrdě, ale není myšleno ani hanlivě, spíš jde o spojení pravdy s tvrdým označením. Ano, všichni ti, co jsem je popisoval, potřebují mnoho a mnoho času učení základů pohybu, zlepšení a náprav funkcí, stability a mobility, učení techniky a biomechaniky, regresí a progresí. Ano, když jsem ty všechny tam sledoval, první co mě napadlo, bylo, koho z těch lidí potkám brzo u sebe s nějakým problémem  a poté budu psát články typu jako nedávno zde. Druhé co mě napadlo, bylo, že jsem si říkal, co tam vlastně všichni dělají. Chtějí se skutečně naučit hýbat, chtějí být silnější a více svalnatí? Tak co tam krucinál hergot laudón dělají? Jsou takový lenoši, že potřebují speciální pohodlné sedátko? farnese-hercules-620x587Nebo nevědí, že existuje jiná alternativa a nevědí, kde by měli začít a jak cvičit? Nebo jsou pohlceni kulturou komerčních časopisů? Je jim líto utratit tisíce za trenéra? Ale v baru či jinde pak nechají mnohem více.

Řeknu to asi takto. Je zajímavé, jak jsou lidé chápaví, že když se mají naučit boxovat, musí chodit k trenérovi pravidelně a dlouho. Dobrý trenér boxu je taky nepostaví do zápasu po týdnu, ale třeba, když bude člověk dobrý, po půl roce, po roce. Nikdo se tomu nediví stejně, jako se nebude divit, že se nikdo nestane během měsíce zedníkem, zubařem či se nenaučí tančit či zpívat.

Naučit se nové pohybové vzory však trvá dlouho, tisíce opakování. A teď překvapení pro ty, co blbnou a plácají se v těchto různých fitness centrech s cílem lépe se hýbat a být silnější, zhubnout. Změna chybných pohybových vzorů trvá 2-3x déle a u mnoha mých minulých článků si můžete najít, jaké neblahé důsledky mají chybné pohybové vzory či chybná aplikace cviků nebo celý špatně nastavený tréninkový plán. Týdně mám běžně 4-5 nových diagnostik a konzultací takových případů, které mají někdy i tragické následky. A nyní další překvapení. Mnohdy jsou to ti, kteří již nějakou i delší dobu cvičili jako samouci či pod dohledem nějakého „rychloexperta“. Říká se pospíchej pomalu, a říká se, že investice do vzdělání a do zdraví je to nejcennější. Dejte si to prosím někam zarámovat.

I sám mám zkušenost, že přijdou lidé a po diagnostice a ukázce a prvním procvičeníYodalukedagobah nápravných a silových cviků vše berou tak, že mají trénink a budou si tedy vše cvičit doma. Vždycky si vtipně představím, jak přijdu ke zkušenému trenérovi boxu, aby mě vše ukázal a po soukromé hodině mu sdělím, že si vše budu trénovat sám doma. Vtipné že? Ano a kupodivu se silovým a nápravným tréninkem je to ještě vtipnější. Můžete si totiž i mnohem více ublížit a navíc to co se naučíte špatně, se bude špatně předělávat. Zkrátka a jednoduše, takto to nejde! Je to jako v životě. Musíte nejdříve hodně investovat a strávit hodně času a pak až jako třeba já, navštívíte běžné fitness, budete na vše koukat s nadhledem a s úsměvem, ale především budete umět i efektivně využít a zařadit do tréninku i nějaké stroje a nebudete se plácat po fitku, jako když Vám ulítly včely.

Tedy závěr je pro mě takový. Vidím, že budu mít pořád hodně práce. Vidím, že potřebujeme změnit koncept toho, jak přistupujeme k lidem, protože jedině změnou podmínek změníme lidi. Vidím, že lidi potřebují být jasně nasměrování, jak začít či jakou cestou jít nebo se potřebují zkrátka spálit či je potřebuje někdo klepnout přes prsty. Zkrátka je stále pořád mnoho práce pro nás všechny!

(Autor: Martin Snášel Copyright 2016)

Zdroje fotek:

www.acefitness.org