Kettlebell a rehabilitace

Kettlebell  je  koule  s kruhovým držadlem nahoře a nejčastěji se vyrábí z litiny. Kettlebell vznikl v Rusku a první zaznamenaná zmínka o nich byla v již roce 1704. Ruské slovo pro kettlebell je girya a muž, který tyto koule s uchem zvedal, byl nazýván girevik.
I když tyto koule vypadají , že se příliš od klasických činek neliší, opak je pravdou. Kettlebelly  jsou jedním z účinných fitness / rehabilitačních  pomůcek, které doporučují i takové kapacity funkčního tréninku, jako jsou Gray Cook (Fyzioterapeut, ortoped, kondiční  – silový trenér,zakladatel FMS a RKC instructor) či Dr.Mark Cheng (doktor čínské medicíny, ortopedie a RKC instruktor). Kettlebelly nabízejí funkční pohyb založený také na rehabilitačním tréninku. Nabízejí efektivní neizolované procvičení celého těla. Učí tělo pracovat jako jeden synergický celek dohromady a podporují v pohybech jak stabilitu, tak i  mobilitu těla.

Jak jsem již zmínil, cvičení s kettlebellem má jednu velikou výhodu a tou je, že pomáhá, jak ve stabilitě, tak zároveň v mobilitě. Samozřejmě jen při správném technickém cvičení a nastavení tréninku.  Lepší mobilitu a rozsah pohybu získáváte tím, že kettlebell učí základní pohybové modely kyčelního kloubu a posiluje ho bez zvýšení svalové hmoty. Kettlebell  pomáhá k pružnému, silnému, ale i funkčnímu tělu bez získávání velkých objemů.

Na první pohled by se dalo říci, že kettlebell může spíše způsobit zranění, než dělat pravý opak, a svým způsobem je na tom něco pravdy. Ve skutečnosti můžete ale získat zranění při použití jakéhokoliv cvičení či druhu pomůcky, když je špatně používáte. Technika, forma učení, vlastní styl výuky a účel pohybu by měly být  prvořadé při zařazení cvičení s Kettlebelly. Samozřejmě, když je kettlebell používán bez patřičných znalostí, stává se sebevražednou zbraní. Tak je to však s jakýmkoliv náčiním a kettlebell má navíc nevýhodu, že může být i hodně těžký. To však může být pro něj částečně při cvičení mnoha cviků výhodou. Jediné co potřebujete vědět a znát je vědět jak ho správně použít. Každá dobrá pomůcka by měla trénink nejen ztížit, ale měla by  i pomáhat  k dosažení cíle určitého pohybu – a tou kettlebell je.

SWING

Kettlebell swing – při dobrém a správném  provedení , je prvním kandidátem jako rehabilitační cvik. Jednou z hlavních oblastí těla, která je  častou příčinou bolestí spodních zad je dysfunkce pohybových vzorů v oblasti kyčelních kloubů a hyždí a na druhé straně slabý střed těla. Zkrácené kyčelní flexory a hamstringy, na druhé straně povolené hyždě a to vše spojené s nestabilitou v rotacích. Mnoho lidí, kteří trpí bolestmi zad májí sníženou pohyblivost v bocích, určité svaly potřebují stabilizovat, jiné zmobilizovat. Swing  – dokáže ve správném pohybu obojí .

Mnoho lidí zapomíná při swingu pohybovat boky a v kyčlích mají špatné pohybové vzorce. Tyto základní pohybové dovednosti jsou pro prevenci možných zranění či zdravotních problémů důležité. Samozřejmě špatně provedený swing, kdy se příliš používají spodní záda a prohýbají se záda až do velkého rozsahu podsazení, švihá se kettlebellem nad hlavu s prohýbáním zad atd… to vše mluví spíše proti tomu, co zde píši. Ve správně nastaveném tréninku a správné technice je swing pro rehabilitaci pozitivním cvikem.

Výhody Swingu

Swing rozvíjí a mobilizuje důležité řetězce svalů těla, jako jsou hamstringy a hyždě. Tyto svaly jsou často přehlíženy v tradičním silovém tréninku a rehabilitační činnosti.
Swing pracuje na břišních svalech a vede k  funkčnímu silnému středu těla.
Swing posiluje záda od shora dolů a při správném postavení nepřetěžuje spodní záda. Samozřejmě jsou lidé, pro které nebude tento druh cvičení vhodný a neměly by ho provádět. Další výhodou je stabilizace lopatek.
Swing pomáhá jak mobilizovat kyčelní flexory, tak zároveň stabilizuje kolena.

Swing pomáhá výtečně ve spalování tuku a zlepšení silové vytrvalosti, která pomáhá snížit výskyt poranění zad.

TURKISH GET UP

Cviků s kettlebellem, které bych označil jako rehabilitační, a i tak se používají, je více. Nemohu však v tomto článku opomenout jeden z těch královských a výtečných cviků hned po SWINGU a tím je TURKISH GET UP (TGU). TGU je hodně staré cvičení, které dle záznamů původně pochází z tureckého zápasu (viz obrázek) .  Jako rituál si musel každý začátečník (aby se dostal na vyšší úroveň) lehnout na zem a elegantně a čistě přejít ze 100librovým kettlebelem do stoje a mít nad zátěží plnou kontrolu.

Turecký vztyk nám nejen posílí a stabilizuje celé tělo, ale naučí i správným pohybovým návykům, posilí ramenní rotátory a současně nám pomáhá v mobilitě kyčlí. Zároveň může pomáhat v pravolevých asymetriích atd. Moje zkušenosti s tímto cvikem jsou dosti pozitivní a mohu zde uvést několik příkladů, kdy mne mnozí lidé překvapili svým rychlým zlepšením v oblastech, které jsem u nich potřeboval zlepšit. Navíc se lépe učí, než swing, který v naučení pohybu může být pro některé oříškem .

Výhody TGU

TGU pomáhá v rehabilitaci ramen, což dosvědčuje mnoho osobních příkladů.

TGU celkově stabilizuje celé tělo a zároveň zlepšuje i mobilitu určitých částí těla.

TGU je cvik vytvářející sílu na celém těle bez nárůstu velkých objemů.

TGU vás naučí koordinaci celého těla a posílí váš střed těla.

 

Zdroj:  http://www.dynamicchiropractic.com/