5 ZÁKLADNÍCH STRUČNÝCH TIPŮ, JAK SE ( NEJEN) V ZAČATCÍCH TRÉNINKU ZLEPŠOVAT BEZ ZRANĚNÍ

1.První lekce není lekce

 

Často opakuji na každém svém kurzu, že první lekce by neměla být nikdy jakoukoliv klasickou cvičební lekcí.9 Pozor na nějaké první lekce zdarma či na nějaké tréninky na zkoušku. První hodina by měla být vždy seznamovací, k čemuž by měla patřit anamnéza, dotazník s mnoha otázkami k Vašemu stavu. Dále by měla zahrnovat diagnostiku pohybového aparátu a posouzení základních pohybových vzorů. V neposlední řadě zjištění stavu Vaší kondice, síly a koordinace atd.. Roky propaguji aktivně tento bod, protože bez tohoto základu není možné začít s plnohodnotným tréninkem, aby měl udržitelné výsledky a byl bezpečný. http://www.coretraining.cz/sluzby/komplexni-funkcni-diagnostika/

http://www.coretraining.cz/projekty/3s-diagnostika-lepsi-sportovni-vykon-bez-zraneni/

 2.Naučte se správnou techniku a mechaniku pohybu, ​​pro každý cvik/pohyb, který chcete dělat.

Mnoho lidí trpí častými bolestmi, přetížením, zraněními či dysbalancemi a to často zbytečně jen kvůli ResizedImage221221-iStock-Photo-Man-in-Paintomu, že nešikovně a nekontrolovaně provádí jalové pohybu trupem a dolními a horními končetinami. Nejen, že to může vést ke zranění, ale je to silově neekonomické, tedy nebudete ani silnější či rychlejší.  Použití dokonalé mechaniky a techniky ​​pro každé cvičení Vám může pomoci předcházet zraněním už v základě obecně tím, že omezí stres do oblastí, kde by neměl být, ale zvýší výsledky se zaměřením stresu na potřebné oblasti. Díky lepší ekonomice síly jak budete rychlejší a silnější, tak zamezíte únikům síly, které mohou ohrozit některé části pohybového aparátu. Většina lidí, ale i mnoho trenérů nemá vůbec ponětí o základních biomechanických principech či o tom, jak se může určitá technika měnit. Když toto nebudete znát, můžete zbytečně riskovat zranění či omezit Vaše výsledky.

http://www.coretraining.cz/technika-a-nastaveni-siloveho-treninku/

3.Na zkušeném a kvalifikovaném trenérovi byste neměli šetřit

Nejen na začátku, ale kdykoliv, když poznáváte něco nového, měli byste investovat do vzdělaného a zkušeného trenéra, který by Vás měl nejen naučit hýbat se a cvičit technicky, ale měl by i vědět, jak sestavit vhodný program a co je či není pro vás dobré. Ano, pravda, trenérů je dnes více než finančních poradců, tedy byste měli dobře vybírat. I přesto, že určitá část se dnes velmi vzdělává a stává se zkušenějšími a velmi šikovnými,16711778_1139135596185772_7076714032686523103_n měli byste dobře vybírat nejen dle těchto paramentů, ale i vzhledem ke specializaci a i osobnosti trenéra. Stejně jako si čtete etiketu na potravinách, měli byste vždy požadovat přečíst si jeho vypsané vzdělání a jeho životopis. Nedejte na prázdná hesla, co si kdo o sobě napíše, chtějte vzdělání, zkušenosti a specializaci. Napsal jsem na toto téma mnoho textu. Podstatné je to, že zde byste neměli určitě šetřit. To co se můžete naučit totiž použijete do konce života a mnohdy Vás může dobrá volba ochránit před tím, co by Vám mohla život i dost narušit.

http://www.coretraining.cz/2016/07/10-strucnych-tipu-jak-byt-lepsim-nejen-trenerem/

 

4.Vyhýbejte se dělat cokoliv příliš moc a příliš brzy.

 

Kolik mi prošlo lidí rukami, kteří se připravovali na maratón a byli slabí jako mouchy. Kolik takových lidí chodili na nějaké skupinové lekce různých náročných kruhových tréninků či lekcí, kde dělají vše na čas a rychle, ale neuměli ani základy pohybu, techniky a znalosti vlastního těla. Kolik mladých začne rychle zvedat velké váhy, aniž by všemu věnovali dostatečně dlouhý čas a pak vše tlačí celým tělem, bez kontroly. Neočekávejte, že se někam 1415297206415_wps_10_02_Sep_2009_California_USdostanete během měsíce. Když neumíte stát na jedné noze, nemůžete chtít skákat. Když neumíte skákat, nemůžete chtít běhat. Když neumíte běhat, nemůžete chtít běhat maraton. Tedy jděte ke všemu postupně od A přes B a mějte trpělivost. Zvedat váhy bez kontroly a techniky je hloupé a nebezpečné, chtít rychle výsledky bez logických pravidel v čemkoliv Vám nepřinese dlouhodobě větší výsledky, ale možná spíše rychlý pád.

5.Nastavení tréninku a příprava na trénink

Chybné nastavení a vedení tréninku v mnoha podobách je dnes velice časté a to i u profesionálních sportovců. Málokdo si uvědomuje, že i na první pohled malé chyby v nastavení samotné tréninkové jednotky, pořadí cviků atd.. Mnoho problémů bývára,unisex_tshirt,x1350,fafafa ca443f4786,front-c,30,60,940,730-bg,f8f8f8.u2 v nastavení cyklů od mikrocyklu do celého makrocyklu. Během své značné praxe i v oblasti diagnostiky a pohybové nápravy jsem zjistil, jak časté jsou příčiny mnoha problémů právě v tréninku a pak člověk řeší jen následky a bloudí v začarovaném kruhu. Tedy je velmi nutné mnohem více vzdělávání v této oblasti pro nás všechny ( www.epi-czech.cz / www.epi-slovak.cz ). Velmi věřím tomu, že čím lépe je trénink sestaven a proveden, tím procent ubývá na možnosti zranění.

(Autor: Martin Snášel © coretraining.cz 2017)